Biologische kruidenboter uit Valencia op je bord

Nee, het gebeurt niet elke dag dat een Belgische ondernemer zo gepassioneerd is door een product dat hij zelf naar Spanje reist om daar de allerbeste ingrediënten te ontdekken. Toch deed Kris Geypen precies dat: aan de oostkust van Spanje, in het prachtige Valencia, ontwikkelde hij een ambachtelijk bereide, biologische kruidenboter. De medewerkers van Patris Dairy hebben immers stuk voor stuk een passie voor gezonde voeding en willen alles in het werk stellen om producten te creëren die ons fysieke en mentale welbevinden zo goed mogelijk ondersteunen.

De kruidenboters van Patris Dairy worden artisanaal gemaakt in het prachtige Valencia. Daar zijn biologisch geteelde kruiden beschikbaar die optimaal gedijen in het klimaat. Het bedrijf gebruikt enkel echte boter en verse, natuurlijke ingrediënten. Er komen dus helemaal geen kunstmatige bewaarmiddelen, smaakversterkers of andere artificiële toevoegingen aan te pas. Dit past perfect in de huidige trend waarbij consumenten steeds meer op zoek gaan naar biologische producten – meteen een van de redenen waarom Kris het product naar België bracht. Ook het vervoer gebeurt zo ecologisch mogelijk om het milieu op die manier minimaal te belasten.

In tegenstelling tot de andere kruidenboters die momenteel in de retail te koop zijn, kunnen de boters van Patris Dairy zowel gebruikt worden om te smeren als om mee te bakken of te braden. Elke specifieke kruidenboter voegt een eigen, unieke smaak toe aan jouw bereidingen, maar er is meer: dankzij de gebruikte ingrediënten bieden ze ook veel meer gezonde eigenschappen dan de meeste traditionele kruidenboters.

Gezonder dan margarine?

Op het eerste gezicht lijkt margarine de gezondste optie te zijn: boter bestaat immers uit geconcentreerde dierlijke melk, terwijl moderne margarine meestal gebaseerd is op plantaardige oliën, die doorgaans veel poly-onverzadigde vetzuren bevatten. Om die oliën te verharden tot margarine, worden ze doorgaans echter gehydrogeneerd, waardoor er niet alleen meer verzadigde vetten, maar ook gevaarlijke transvetten ontstaan, tenzij er een proces wordt gebruikt dat interesterificatie wordt genoemd. Verder bevat margarine vaak kunstmatige stolmiddelen en kleurstoffen die je beter kunt vermijden.

Uit diverse recente wetenschappelijke studies is gebleken dat roomboter gezonder is dan traditionele margarine. Zo concludeert dr. John Briffa (auteur van Butter and Your Heart: The Facts) in een artikel in de Times dat roomboter gezonder én lekkerder is dan (cholesterolverlagende) margarine. Hij benadrukt dat we ons niet langer moeten focussen op het effect van verzadigd vet op ons cholesterol. ‘In geen enkel recent wetenschappelijk onderzoek is een link te vinden tussen de inname van verzadigd vet en een verhoogd risico op hartziekten,’ aldus Briffa.

‘Verzadigd vet vormt geen probleem voor ons hart, terwijl producten met een laag vetpercentage meestal boordevol suikers zitten. Roomboter is niet zo slecht voor ons hart als het wordt beweerd.’ Dat stelt cardioloog Aseem Malhotra van het Croydon University Hospital Londen in het vooraanstaande medische tijdschrift The British Medical Journal. Hij voegt eraan toe dat het tijd is om de mythe te doorbreken.

Overigens verliezen heel wat plantaardige oliën – zoals olijfolie – een groot deel van hun positieve eigenschappen wanneer ze verwarmd worden. Dat is niet het geval voor de kruidenboters van Patris Dairy!

De basis van de kruidenboters van Patris Dairy is roomboter. Door de toevoeging van verse, natuurlijke ingrediënten worden kruidenboters nog gezonder en vooral lekkerder.