Cinco de Mayo? Vieren met een Cointreau cocktail!

Het is overduidelijk dat je Cinco de Mayo niet kan spellen zonder Margarita; een van ’s werelds meest favoriete cocktails. Cointreau, witte tequila, vers limoensap en een randje zout. Een eenvoudig en tegelijkertijd ingenieus recept. Deze tijdloze mix groeide uit tot een regelrechte klassieker en diende als inspiratiebron voor ontelbare varianten. En met Cinco de Mayo in het verschiet, is er geen beter moment om in de Margarita mood te komen!

Cinco de Mayo is een Mexicaanse feestdag die plaatsvindt op 5 mei en waarbij het culturele & culinaire erfgoed van Mexico gevierd wordt. Party guest numéro uno? Je raadt het al, de Margarita! Wegens zijn Mexicaanse roots en het feit dat hij een ode is aan de nationale drank van Mexico, tequila, kreeg de Margarita het officiële label van Cinco de Mayo-drink en wordt hij overal ter wereld op deze feestelijke dag in mei geserveerd. Zet jij die fles Cointreau voor een Mexicaans avondje bij jouw thuis alvast koud?

Een iconische Mexicaanse mix

In 1948 te Acapulco, Mexico, werd de Margarita geboren. De stijlvolle Margarita Sames – woonachtig in de bruisende Mexicaanse badplaats – ziet het leven als een groot feest. Zo doet ze niets liever dan gasten verwelkomen op haar extravagante feestjes. Perfecte gastvrouw die ze is, krijgen haar gasten steeds de beste drankjes voorgeschoteld. Voor een van haar feestjes krijgt ze echter plots de ingeving om twee van haar favoriete drankjes, tequila en Cointreau, te mixen. De rest is history! In zeventig jaar tijd wist de fameuze Margarita een plekje te veroveren op elke bar kaart.

Margarita food pairings die je moet geprobeerd hebben!

Het recept van de originele Margarita is iconisch (30 ml Cointreau, 50 ml tequila, 20 ml vers limoensap en een randje zout), maar zijn succes ligt in de eindeloze variatiemogelijkheden. De cocktail mag dan wel gemaakt zijn om van te nippen aan een zwembad in het zwoele Acapulco, mits de juiste seizoentwists kan hij het hele jaar door gedronken worden. Een Lente Margarita, zegt het je iets?

Hoe maak je een Lente Margarita?

Stap 1 – Breng een randje roze Himalayazout aan op een champagnecoupe (gewoon zout is ook goed mocht je geen Himalayazout hebben).

Stap 2 – Doe alle ingrediënten in een shaker en vul hem met ijs.

Stap 3 – Schud tot het mengsel goed koud is.

Stap 4 – Giet de cocktail in het glas.

Stap 5 – Versier met een rozenblaadje.

Je Lente Margarita is klaar!