Cristal 0.0%

Begin 2021 startte Cristal een nieuw engagement om lokaler en duurzamer te brouwen, gedreven vanuit de passie die leeft bij de eerste pils brouwerij van België om steeds te blijven verbeteren en experimenteren. Vanuit die optiek brengt Cristal nu ook een alcoholvrije variant van zijn klassieke pils op de markt. De Belg besteedt immers steeds meer aandacht aan gezondheid en kiest steeds meer voor alcoholvrij bier – een verantwoordelijke trend waar Cristal als toekomstgerichte brouwerij graag zijn steentje aan bijdraagt.

Cristal werd geboren in 1928 toen twee Limburgers beslisten om een nieuwe manier van brouwen met lage gisting te introduceren en zo België te laten kennismaken met pils. Cristal mag zich dus gerust een klassieker noemen, maar tegelijk is diezelfde pioniersdrang bij de brouwerij nog steeds springlevend. Begin 2021 werd gestart met een focus op lokalere en betere ingrediënten, lokale samenwerkingen met boeren en een duurzamere manier van brouwen met 100% lokale stroom. De eerste ‘Cristallekes’ met Belgische hop zijn een feit en volgend jaar volgt de Belgische gerst. Dus de brouwerij vond het tijd voor de volgende uitdaging met een alcoholvrije Cristal. Het doel? Een Cristal 0.0% om met evenveel smaak verantwoord van te genieten.

Verantwoord genieten

Of de toekomst van bier alcoholvrij is, is wellicht te veel gezegd in een echt bierland als België, maar tegelijk valt de opmars van non-alcoholische bieren niet te ontkennen. Met de nieuwe Cristal 0.0% draagt de pils brouwerij graag bij aan de beweging waarin steeds bewuster en verantwoorder geleefd wordt.

Een Cristal is de som van zoveel meer dan enkel het alcoholpercentage, dus ging het brouwersteam aan de slag met een duidelijke missie: een alcoholvrije variant die niets inboet aan de kwaliteit en smaak van Cristal. Een pils die erin slaagt om mensen samen te brengen en te doen genieten, ongeacht het alcoholpercentage.

100 % Cristal, 0.0% alcohol

Cristal staat al jaren bekend om zijn fijnbittere en dorstlessende karakter, typisch voor de genereuze portie kwaliteitshop die de brouwerij gebruikt. En net die typische, uitgesproken smaak wilde het brouwersteam achter Cristal 0.0% koste wat kost behouden.

“Alcoholvrije varianten van pils zijn vaak flets van smaak. Een flauwer afkooksel van het origineel. Dat wilden we absoluut vermijden.”, zegt Ellen Mertens, innovatie-expert bij Cristal. “Daarom hebben we echt onze tijd genomen om onze alcoholvrije pils te perfectioneren. We hebben heel intensief samengewerkt met onze Belgische boeren, want zij hebben veel kennis in huis. Samen zijn we op zoek gegaan naar de juiste kwaliteitsingrediënten.”

Het resultaat? 100% Cristal, 0.0% alcohol. Een pils waarvan je verantwoord kan genieten wanneer je wil. Op elk moment van de dag.

“We wilden gaan voor een 0.0% pils die ook écht goed smaakt. Daarom hebben we uitgebreid mensen betrokken bij de creatie ervan, zowel binnen onze brouwerij als onder de bierdrinkers.” vertelt brouwer Jeroen Dehaese. “Het resultaat is een smaakvolle Cristal 0.0% die we op zo goed als dezelfde manier als onze klassieke Cristal brouwen. Enkel de alcohol, die halen we eruit natuurlijk”