Gastronomisch paasdiner

Pasen betekent niet enkel smullen van chocolade-eieren: het is ook het perfecte moment om samen met de familie samen te komen voor een heerlijke maaltijd. Hoewel er tegenwoordig veel meeneemalternatieven zijn, gaat er niets boven een lekkere zelf gekookte maaltijd. Twee gerenommeerde chef-koks geven je hun feestrecept waarmee je gegarandeerd versteld gaat staan.

Kaas is een van die magische ingrediënten die elk gerecht nog meer smaak geeft. Risotto, gegratineerde pasta of een eenvoudig omelet, enkele flintertjes kaas volstaan om van een banaal gerecht iets uitzonderlijks te maken. Uiteraard op voorwaarde dat je kwaliteitsproducten gebruikt. Ook sterrenkoks Lionel Rigolet en Viki Geunes delen deze culinaire filosofie: in hun gastronomisch restaurant gebruiken ze enkel nobele ingrediënten – dus ook de heerlijke Le Gruyère AOP. Voor Pasen pakken ze uit met een verrassend menu dat het hele gezin zal kunnen bekoren. De chef van het prestigieuze restaurant Comme Chez Soi (Michelin, Brussel) en de getalenteerde gastronoom van het restaurant Zilte (*Michelin, Antwerpen) – dat zopas is toegetreden tot de selecte club van restaurants met drie Michelinsterren – bedachten twee recepten met Le Gruyère AOP.

Originele combinaties

Le Gruyère AOP is een klassieker onder de Zwitserse kazen en wordt al sinds 1115 gemaakt. De fijne en subtiele smaak is het resultaat van de knowhow van de kaasmakers van westelijk Zwitserland en van de eersteklas rauwe melk van koeien die ’s zomers in de wei grazen en ’s winters met hooi worden gevoed. De jonge kaas die 5 tot 9 maanden mag rijpen, kan fijnproevers en fans van een eerder zoete smaak zeker charmeren. Voor hun recepten gebruiken Comme Chez Soi-chef Lionel Rigolet en fijnproever Viki Geunes beiden Le Gruyère AOP Réserve, een kaas met dezelfde kenmerken als Le Gruyère AOP maar die een paar maanden langer gerijpt is.

De chef van het prestigieuze Antwerpse restaurant Zilte combineert de volle kaas met kabeljauw, prei, cantharellen en gele wijn. Het resultaat is een creatieve en originele combinatie die bij de hele familie in de smaak zal vallen.

De Brusselse chef Lionel Rigolet serveert de Le Gruyère AOP Réserve in een salade van schelpjes met gekonfijte tomaten, rucola, basilicum en een vinaigrette van citroen en passievruchten.

Omdat beide chefs graag hun culinaire kennis delen kun je hun heerlijke recepten hier in hun geheel terugvinden. Wees gerust: de gerechten van de chefs lijken misschien verfijnd en complex, maar hun recepten zijn eenvoudig na te maken. Met hun praktische tips kun je je bubbel verbluffen met een gezinsmaaltijd met gastronomische allures. Vergeet de paasdiners met verkoolde lamskoteletjes en een verpieterde gratin dauphinois en bereid je voor op een stroom aan complimenten!

Le Gruyère AOP, de parel van Freiburg

Een hap Le Gruyère AOP volstaat om je in Zwitserland te wanen – meer bepaald in Gruyères. Het is in dit charmante dorp in het hart van het kanton Freiburg dat de heerlijke Le Gruyère AOP al sinds de 12e eeuw gemaakt wordt. Er bestaan verschillende soorten Le Gruyère AOP, zoals Le Gruyère AOP Reserve, Le Gruyère d’Alpage AOP en Le Gruyère AOP Bio. Deze Zwitserse kaas, die geliefd is bij jong en oud, is een echte delicatesse: voor een wiel van 35 kilo is niet minder dan 400 liter rauwe melk nodig! Om de AOP-classificatie te verkrijgen moeten de ambachtelijke kaasmakers verschillende regels naleven; zo mogen ze onder andere geen additieven gebruiken. Le Gruyère AOP is een edel product: de harde kaas rijpt minstens 5 maanden in de rijpingskelders. Hoewel hij in de hele wereld in fondue gebruikt wordt, leent deze kaas zich in om het even welk seizoen voor nog veel meer andere bereidingen.