Glenfiddich Grande Couronne

26 jaar lang gedistilleerd op Schots grondgebied en verder gerijpt in zeldzame Franse cognac vaten. Glenfiddich’s Grande Couronne is de laatste nieuwe toevoeging aan diens ‘Grand Series’, een reeks aan uitzonderlijke disruptieve single malt whisky’s. Lagen van zoet geproefd eikenhout en fluweelzachte aroma’s van café crème, bruine suiker en zachte specerijen, een smaakpalet dat ook sterrenchef Roger van Damme intrigeerde. Hij ging aan de slag met de unieke single malt whisky en verwerkte het in een meesterlijk dessert.

Schotse fierheid in combinatie met Franse grandeur: Glenfiddich Grande Couronne is het toppunt van weelde en wordt geopend op de meest betekenisvolle feestelijkheden. Een unieke single malt whisky, waarvan slechts een honderdtal flessen in 2021 in België wordt verkocht.

Het originele flesontwerp werd onder handen genomen door Frans kunstenaar Jean-Charles Deserve, maar het is vooral het productieproces, dat overigens de Glenfiddich maverick spirit typeert, dat intrigeert. Glenfiddich Grande Couronne wordt 26 jaar lang gerijpt op Amerikaanse en Europese eikenhouten vaten, waarna ze nog twee jaar gerijpt wordt in Franse cognac vaten. Een receptuur dat ook sterrenchef Roger van Damme intrigeerde. Hij werd door Glenfiddich uitgedaagd om de Grande Couronne in een meesterlijk dessert te vertalen.

La Grande Couronne, de Grande Couronne in dessertvorm door Roger van Damme

Een uniek dessert op basis van een unieke single malt whisky, het is geen gemakkelijke opgave. Voor La Grande Couronne, zoals het dessert heet, haalde sterrenchef Roger van Damme inspiratie bij Glenfiddich zelf. “Het dessert is een eigen interpretatie op de favoriete nagerechten van de medewerkers van de Glenfiddich distilleerderij. Daaruit is een eigen interpretatie op enkele typisch Schotse desserts gekomen, aangevuld met rijke Franse smaken en een weergaloze toets van de Grande Couronne. Daarnaast krijg je bij het dessert uiteraard ook de whisky zelf te degusteren,” aldus van Damme.

Ook in het ontwerp van het dessert werd er rekening gehouden met de finesse van de buitengewone whisky. Het tandwiel waarop het culinaire kunstwerk ligt, is een mousse op basis van karamel en pure chocolade. Verder wordt het dessert aangevuld met een kalamansi cremeux (Aziatische citrus), een compôte van peer, een walnoten-cremeux, een krokantje van peer gevuld met een crème van bitterkoekjes, stukjes brownie, een crème van “Orizaba” chocolade en een suikerbal gevuld met hazelnoot slagroom.

Fijnproevers die het dessert willen proberen, kunnen dat ook effectief. In de eerste twee weken van december van dit jaar en in januari 2022 wordt het nagerecht mét een degustatie van de unieke Glenfiddich Grande Couronne geserveerd in van Damme’s restaurant Het Gebaar, dat overigens één Michelinster heeft. Een uitgelezen kans dus om de single malt whisky van 26 jaar oud te proberen (en dat tegen een betaalbare prijs).