Hapkin BIPA

De IPA is een evergreen onder de bierstijlen en aan een sterke opmars bezig in België. Een IPA staat immers voor een explosie aan smaken door de gebruikte aromahoppen, maar de scherpere bitterheid maakt deze bierstijl niet altijd even toegankelijk voor iedereen. Als echte liefhebbers van hop was dit voor Hapkin een uitdaging om hun Belgische tanden in te zetten. Zo creëerde het brouwersteam van Hapkin de Hapkin BIPA, met die typische fruitige volheid van IPA, maar tegelijkertijd ook een meer gebalanceerde smaak – een combinatie die kenmerkend is voor onze Belgische manier van brouwen.

IPA’s zijn hoppige bieren waarin niet alleen tijdens het koken hop wordt toegevoegd, maar ook later in het brouwproces. Die techniek heet dry-hopping waarbij het volle aroma en de fruitigheid van de hopsoorten vrijkomen in het bier. De uitgesproken smaak en het experimenteren met nieuwe hopvarianten maakt de IPA populair bij echte bierdrinkers — het volume aan IPA’s steeg vorig jaar met 60% in retail — maar ook bij de kleine brouwers en zelfs hobbyisten.

Hapkin sprong er in ons bierlandschap al uit met vier aromatische hopsoorten, maar de BIPA doet er een stevige schep bovenop met nog eens drie extra. De volledige reeks leest bijna als een voetbalploeg: Spalter Select en Monroe uit Duitsland, Saaz uit Tsjechië, Savinjski Golding uit Slovenië en de nieuwkomers uit de Verenigde Staten: Sabro, Amarillo en Centennial.

Dat is veel hop. Maar toch is het belangrijk dat je niet weggeblazen wordt door de bitterheid. Veel smaak hoeft trouwens niet te staan voor extra alcohol. De BIPA landt op 6,7%, wat het meer doordrinkbaar maakt, maar een ware smaakontdekking. Het is een trend die al langer speelt: mensen willen smaak en karakter, maar ze willen ook matigen. De meesterbrouwer bevestigt.