Kobe Desramaults eerste culinaire stadscurator

Groot culinair nieuws voor de restaurateurs en de bezoekers van Oostende: de stad benoemt Kobe Desramaults, chef van o.a. Chambre Séparée, tot haar allereerste culinaire stadscurator. Desramaults staat het komende jaar aan het roer om de culinaire visie van Oostende mee koers te geven. Zo gaat hij op zoek naar dé Oostendse parels, brengt hij mensen met een passie voor eten samen en drukt hij zijn stempel als curator op enkele gastronomische momenten.

OOSTENDE: STAD VAN KUNST, CULTUUR, MODE ÉN CULINAIRE TOPPERS

Om haar gastronomische kant extra uit te spelen als een zinderend visitekaartje, voert de stad als allereerste een culinaire stadscurator in. Kobe Desramaults’ kennis en expertise op het gebied van hedendaagse gastronomie zal er mee voor zorgen dat de stad ondersteund wordt op culinair vlak. Als voortrekker overschouwt hij daarnaast de kwaliteit en de identiteit van de restaurateurs en verbindt waar mogelijk alle betrokken stadspartners. Er liggen volop kansen.

Desramaults stopt eind dit jaar met zijn internationaal gelauwerde restaurant Chambre Séparée in Gent, maar dat is niet noodzakelijk de aanleiding voor zijn nieuwe gastronomische avontuur in Oostende. Kobe kijkt namelijk verder dan zijn keuken en dieper dan zijn potten en pannen. “Ik doe dit soort samenwerkingen eigenlijk niet, maar Oostende is een geval apart. Het verhaal sluit zeer nauw aan bij wat ik vertel, bij wat mijn DNA is.”

Met dit curatorschap schaart hij zich mee achter de verdere ontwikkeling van een bruisend culinair Oostende, ontwikkelt hij zijn affiniteit met de stad en gaat hij op zoek naar de identiteit van de restaurateurs. Die blijven onder dit curatorschap dicht bij zichzelf: authentiek en vol passie voor streekgebonden producten. “Ik vind het op zich wel fijn dat je in een stad een of meerdere toprestaurants vindt, maar Oostende heeft daar eigenlijk niet zoveel behoefte aan. Ik ga dit jaar vooral op zoek gaan naar restaurants met een uniek verhaal die het DNA van Oostende uitstralen. Oostende kan alleen maar beter worden door uit te gaan van eigen sterkte, en die eigenheid verder te ontwikkelen. Dit is een plek waar het goed toeven en goed eten is. We moeten het alleen wat meer durven zeggen,” besluit Desramaults.