Koken met kaas uit Zwitserland om te smelten van plezier

De eenvoudige en smakelijke recepten waarin Kaas uit Zwitserland de hoofdrol speelt, fleuren de dagelijkse keuken op. Hoewel we steeds meer tijd besteden aan koken, is het niet nodig om uren achter het fornuis te staan om onze huisgenoten te verrassen met gemakkelijk en zalige gerechten. Kaas uit Zwitserland bedacht acht eenvoudige recepten met Le Gruyère AOP, Tête de Moine AOP en Appenzeller® als smaakmakers.

Wie Kaas uit Zwitserland zegt, denkt kwaliteit. Onze kaas is het geknipte ingrediënt om de gezinsmaaltijd op te fleuren en een authentieke toets te geven.

LE GRUYERE AOP

Laten we het eerst hebben over de ster van het assortiment, Le Gruyère AOP. Zijn naam brengt je onmiddellijk naar de kaasmakerijen in het dorp Gruyères in het kanton Freiburg waar de kaas al sinds de 12e eeuw op traditionele wijze gemaakt wordt.

Wist je dat er niet minder dan 400 liter rauwe melk nodig is om een kaaswiel van 35 kilo te maken? De nobele Le Gruyère AOP is een harde kaas met unieke smaak die verkregen wordt door een lange rijping in de affinagekelders. In de keuken is hij het uitgelezen ingrediënt in een half-om-half fondue, maar door zijn veelzijdige karakter doet hij het ook goed in talrijke bereidingen in elk seizoen.

Een klassiek brood kun je met Le Gruyère AOP bijvoorbeeld perfect opwaarderen tot een zalig briochebrood dat erg lekker is bij charcuterie of gegrilde groenten.

TETE DE MOINE AOP

Zonder twijfel de mooiste kaas uit Zwitserland! Tête de Moine AOP is een halfzachte kaas gemaakt van volle, rauwe melk. Hij wordt geserveerd in ‘krullen’ die gemaakt worden met de Girolle®.

Naar verluidt zou een monnik uit de abdij van Bellelay in de Bernse Jura de kaas in flinterdunne schijfjes afgeschraapt hebben om zijn kleine zonde te verdoezelen… In contact met lucht krijgt het oppervlak van de kaas een uniek aroma dat vrijkomt wanneer de delicate krullen in de mond smelten. Tête de Moine AOP is een uitstekend hapje bij het aperitief en een gewaardeerd onderdeel van een kaasschotel. Enkele krullen geven een Caesarsalade een feestelijk accent en zijn een zalige en lichte smaakmaker bij het ontbijt.

APPENZELLER®

De Appenzeller® moet niet meer voorgesteld worden. Deze halfzachte kaas, gemaakt van rauwe melk, wordt al 700 jaar in het land van Appenzell in het noordoosten van Zwitserland geproduceerd. De kaas met de meest uitgesproken smaak van het land heeft een zorgvuldig bewaard geheim: aan de pekel wordt een kruidenmengeling toegevoegd, de zogenaamde Sulz, die de kaas na drie maanden ononderbroken roeren zijn specifieke smaak geeft.

Een traditioneel gerecht in Appenzell is de Alte Maa waarin de Appenzeller® tussen verschillende laagjes oud brood geraspt wordt. Het geheel wordt overgoten met melk en room en mag vervolgens een uur rusten alvorens in de boter goudbruin gegaard te worden. Comfortfood waar niemand kan aan weerstaan!

Enkele sneetjes Appenzeller® geven een Italiaanse saltimbocca een originele toets.

Hebben deze ideetjes je zin gegeven naar meer? Bekijk dan de andere smakelijke en gemakkelijk te maken recepten met Le Gruyère AOP, Tête de Moine AOP en Appenzeller® op de site van Kaas uit Zwitserland: www.kaasuitzwitserland.be