Monkey 47 Experimentum Series 2y02

Hoe uniek kan een gin zijn?! Wel, Monkey 47 komt op de proppen met een wel heel bijzonder drankje met een nog specialer smakenpallet, namelijk gin op basis van mosselen, bier van hoge gisting én chocoladepeper. In het kader van zijn ‘Experimentum Series’ lanceert het ginmerk uit het Zwarte Woud steeds een limited edition waarbij een aantal typerende ingrediënten van een land de hoofdrol spelen. Voor de eerste editie kreeg Japan de eer, voor de tweede editie zijn wij aan de beurt! Dit uniek experiment proef je zelf in een select aantal bars in België.

2y02: België

Voor de tweede reeks Experimentum Series combineert Monkey 47 de 47 klassieke ingrediënten van zijn gin met de blauwe mossel (Mytflus edulis), Belgisch bier van hoge gisting, en chocoladepeper (een variëteit van de Piper longum). Volledig geïnspireerd op de culinaire verscheidenheid van onze Belgische hoofdstad!

Proefnotities

Monkey 47 Experimentum Series 2y02 is een unieke gin die doet denken aan de oceaan. Een licht moutig aroma dat is afgerond met een vleugje chocolade maakt het een werkelijk unieke smaakbeleving – misschien wel iets voor echte kenners die het niet erg vinden om hun zintuigelijke grenzen te verleggen.

Monkey 47 Booze Lab

Experimentum Series is een product van het Monkey 47 Booze Lab. Dit lab is in het leven geroepen om de grenzen van wat er in zintuiglijke termen mogelijk is te verleggen door steeds verder diverse aroma’s te verkennen en nieuwe manieren te ontdekken om deze in alcohol om te zetten via alternatieve distillatie en culinaire technieken. In de nieuwe Experimentum Series brengt Monkey 47 een aantal van deze experimenten meerdere malen per jaar op de markt brengen als buitengewone “distillatie mix” op basis van Monkey 47 in edities die beperkt zullen blijven tot een maximum van 500 flessen wereldwijd. Deze unieke mengsels combineren een geavanceerde vacuümdestillatie met alternatieve methoden voor aromatische extractie, waardoor elk van hen een authentieke smaakbeleving brengt die niet in een hokje gestopt kan worden!

Labo notities – voor wie meer wil weten….

Mytilus edulis, beter bekend als de blauwe mossel, wordt algemeen beschouwd als het nationale gerecht van België. In tegenstelling tot andere soorten mosselen begraaft de blauwe mossel zich niet in het zand. Het hecht zich aan oppervlaktes zoals hout of harde grond met behulp van byssusdraden. Om zich voort te bewegen herhaalt het een proces van losmaken en vasthechten van de draden van diens byssusklier. Op hun menu staan mineralen en algen, die ze uit het water filteren. Deze zorgen samen met romige en zoute aroma’s voor een smaak die instant doet denken aan de zee.

De oorsprong van het Belgisch brouwen gaat terug tot de Middeleeuwen. Met zijn crèmekleurige kroon verleidt het Belgisch bier van hoge gisting ons met zijn aroma’s van geroosterde mout en karamel, en een vleugje bitterheid.

Chocoladepeper, uit de Piper longum familie, is een variant van de Indische lange peper en een echte zeldzaamheid afkomstig uit de Assam regio in Noord-India. De kruidige pikantheid en intense, aromatische smaak doen denken aan geroosterde Cacaobonen.

Proef zelf de Belgische Monkey 47 Experimentum Series 2y02 exclusief in onderstaande bars:

Dogma – Antwerpen
The Alchemist – Gent
Green Lab – Brussel
Botanical by Alfonse – Namen

Verder wordt een beperkte oplage van Monkey 47 Experimentum Series 2y02 online te koop aangeboden voor €124,95 op Monkey47.com.