Mount Gay: Rush op rum

Rum is on the rise. De veelzijdige sterkedrank wint fors aan populariteit, zowel in pure als gemixte vorm. Om deze ‘rumnaissance’ in stijl te vieren, steekt ’s werelds oudste rumproducent Mount Gay zijn hele collectie in een nieuw jasje, sleutelde het ook aan het recept van twee blends en daagde drie Belgische top-bartenders uit om hun eigen vernieuwende rumcreatie te ontwikkelen.

Of rum de nieuwe gin is? Het begint er stilaan op te lijken. Nu de vloedgolf aan gin-tonics afneemt, is er wereldwijd een rush op rum merkbaar. Deze drank is in opmars omdat hij zo veelzijdig is. Niet alleen blendt rum uitstekend in een cocktail, het laat zich ook mooi puur drinken, net als whisky. De onderlinge verschillen in smaken zijn groot, wat van rum misschien wel de meest diverse sterkedrank ter wereld maakt.

Nieuw jasje

Naast de muziek van Rihanna is rum het bekendste exportproduct van Barbados. In 1703 druppelde er voor het eerst rum uit een ketel, in de Barbadiaanse destilleerderij Mount Gay. Ruim 300 jaar later blijft het oudste rumlabel ter wereld actueler dan ooit. Om de globale ‘rumnaissance’ te vieren, steekt Mount Gay Rum zijn hele collectie (Black Barrel, XO, Eclipse, 1703 Master Select) in een nieuw jasje. De rumpionier wijzigde, onder leiding van de nieuwe Master Blender Trudiann Branker, ook de samenstelling van sommige blends en paste een aantal rijpingstijden aan. Zo is de Mount Gay Black Barrel voortaan langer gerijpt, wat zorgt voor een robuustere en volle smaak die je smaakpapillen verrast bij elke slok. Voor de innovatieve small-batch release van dit jaar ‘The Port Cask Expression’ vond Branker de vaten van Tawny Port het meest interessant om mee te werken, waardoor de rum toetsen van amandel en rood fruit bevat, die meestal in een porto te vinden zijn. Het resultaat is een mooie rum, die het best neat kan worden gedronken, licht gekoeld met een stukje pure chocolade. “Meer dan drie eeuwen aan ervaring wil niet zeggen dat we stoppen met leren en innoveren”, klinkt het vanuit Barbados. “Elke alcoholische drank heeft zo zijn baanbreker, en bij rum zijn wij dat. Die rol willen we blijven vervullen door het smaakpalet van de mensen keer op keer te verrassen.” Iedere Mount Gay Rum bevat wel nog steeds de vertrouwde toetsen van verse vanille, amandel, rijpe banaan en donkere chocolade. Al sinds 1703 de Mount Gay signature style.

Geboorteplek

Het kleine Barbados is niet voor niets de geboorteplek van rum. Dit Caraïbische eiland heeft alle natuurlijke troeven in huis voor een toprum, zoals zuiver koraalwater en het beste suikerriet. Barbados is volledig gevormd uit kalksteen van koraal, dat onmisbaar is in het maakproces van de Mount Gay Rum. De fermentatie of gisting gebeurt immers met gefilterd koraalwater, wat zacht en zuiver is en de rum zo speciaal maakt. Mount Gay Rum maakt nog altijd gebruik van dezelfde bron die in 1703 door zijn oprichters werd uitgegraven. Het bronwater wordt uit het koraal getrokken, tientallen meters lager. Doe daar het Caraïbische klimaat bij, en je krijgt de ideale omgeving om suikerriet te produceren. De recepturen van de Mount Gay Rums zijn gebaseerd op de bijproducten van suikerriet.

Vanaf dag 1 in 1703 kiest Mount Gay Rum er uitdrukkelijk voor om de volledige productie op Barbados te laten plaatsvinden, van fermentatie tot bottelen. Het merk waakt al 300 jaar over het erfgoed van de Barbadiaanse rum – zo voegt het geen extra smaakmakers of suikers toe. “Rum maken is een kunst, die we ook in de volgende 300 jaar tot in de puntjes willen beheersen”, luidt het bij de meest ervaren rummaker ter wereld.