Philadelphia helpt broodverspilling tegen te gaan

Uit recent onderzoek blijkt dat in België brood een van de meest verspilde voedselitems is. Philadelphia, gekend om zijn zuivelspreads, lanceert het project De Broodwinners om deze verspilling tegen te gaan. Met de campagne wil het Belgen bewust maken van het probleem maar ook inspireren met verschillende oplossingen.

Uit onderzoeken van Too Good To Go en Voedselverlies.be blijkt dat in België meer dan 9 miljoen sneetjes brood wekelijks worden weggegooid, dat staat gelijk aan bijna 1 miljoen euro aan brood dat wekelijks wordt verspild. Philadelphia besloot recent een nieuwe bevraging1 naar voedselverspilling te organiseren, waarbij brood opnieuw bovenaan stond bij voedsel dat vaakst wordt verspild.

In Vlaanderen eet 49,2% geen producten na de houdbaarheidsdatum en in Wallonië is dat 61%.
In Vlaanderen heeft 80,8% en in Wallonië 83% standaard brood in huis.
Bijna 70% van de Belgen heeft soms tot heel vaak brood in huis dat bijna vervalt.
In Vlaanderen wordt brood (54%), aardappelen (46,4%) en rijst (41,6%) het vaakst weggegooid. In Wallonië is dat rijst (50,4%), brood (45,4%) en aardappelen (40,2%).
Losse ingrediënten (zoals brood) die bijna vervallen worden in Vlaanderen door 28,6% van de inwoners weggegooid en in Wallonië is dat door 34%.
In Vlaanderen heeft slechts 7,2% in de week nooit losse ingrediënten in huis en in Wallonië 6,8%.

Brood is bij Belgen dus een populair ingrediënt dat ze steeds in huis hebben maar het wordt ook het vaakst weggegooid. In 2022, met de economische onzekerheid, zien we een verandering in gedrag waarbij mensen meer en meer restjes gaan opgebruiken en food waste proberen te beperken. Philadelphia wil consumenten helpen om verspilling, meer bepaald broodverspilling, aan te pakken en te verminderen door hen te inspireren om ‘oud’ brood toch nog te gebruiken.

Philadelphia Broodwinners: “Word een broodwinner en haal het beste uit je broodresten”

Brood van een paar dagen oud is vaak lekkerder als je het roostert of grillt. Philadelphia biedt daarom tal van leuke recepten om je brood om te toveren tot een lekkere croque. Zo hoef je ‘oud’ brood niet weg te gooien, ga je verspilling tegen en spaar je enkele centjes uit. En iedereen houdt toch van een smakelijke croque?