The Balvenie A Rare Discovery from Distant Shores

The Balvenie kondigt de lancering aan van een nieuwe whisky in de Stories Range. A Rare Discovery from Distant Shores is een 27 jaar oude whisky die in limited edition verkrijgbaar zal zijn. Hij voegt zich bij de andere grote story’s van het merk zoals The Sweet Toast of American Oak, een 12 jaar oude whisky, de 14 jaar oude The Week of Peat en The Second Red Rose, een whisky met de respectabele leeftijd van 21 jaar. In de flessen komen de verhalen tot leven over de plaatsen waar de whisky’s van The Balvenie worden gemaakt. Zij brengen een hommage aan de tomeloze creativiteit, passie en nieuwsgierigheid van de vaklui van de distilleerderij. De nieuwe editie kon 7 van de 27 jaar rijpen in oude vaten van Caroni-rum.

Het verhaal van A Rare Discovery from Distant Shores is geïnspireerd op de unieke band tussen David C. Stewart MBE (Member of the Order of the British Empire) en zijn oude vriend en collega John Barrett. Alles draait om het enthousiasme dat John bij het team van The Balvenie Whisky Stocks wist op te wekken toen hij hun enkele bijzondere monsters van Caroni-rum bezorgde. John, die een gave heeft om spannende sterke dranken uit alle hoeken van de wereld op te sporen, legde zijn ontdekking voor aan David en zijn team. Zij grepen de gelegenheid gretig aan om te experimenteren met de nieuwe smaken. Het enthousiasme van het personeel van de distilleerderij bij het proeven van de Caroni-monsters maakte een bijzondere indruk op David en vormde de basis van een uitzonderlijke nieuwe whisky.

In de loop van zijn carrière experimenteerde David al met verschillende originele vaten. Vertrouwend op zijn uitgebreide ervaring, kocht het Whisky Stocks-team al vaak vaten van hem – zonder precies te weten wat ze ermee zouden doen, maar in de wetenschap dat ze in de toekomst tot iets buitengewoons zouden leiden. Het verlangen om te experimenteren, gecombineerd met Johns uitgebreide kennis van intrigerende sterkedranken, leidde tot een opmerkelijke whisky en een meeslepend verhaal: A Rare Discovery from Distant Shores.

Malt Master David C. Stewart MBE verwoordt het als volgt: “Caroni is een cultdrank die door rumliefhebbers over de hele wereld gesmaakt wordt. De sterke drank is zeldzaam en fascinerend, vooral omdat de distilleerderij niet meer bestaat. Caroni is volstrekt uniek, het is een rum met een krachtig karakter, gedurfd en vol potentieel. De perfecte basis dus voor de creatie van een zeer speciale The Balvenie-whisky.” Na 10 jaar lang de Caraïbische sterke drank in Trinidad te hebben bewaard, werden de uitzonderlijke vaten naar Schotland vervoerd en in Dufftown bewaard in afwachting van een nieuwe missie. Tot David besloot er 20 jaar oude Balvenie-whisky’s in te affineren.

De oude Caroni-vaten geven de whisky’s van de distilleerderij honingachtige tonen. Zo ontstond een rijke, donkere whisky met toetsen van muscovadosuiker en een vleugje Manuka-honing. De goddelijke nectar die A Rare Discovery from Distant Shores is, zal slechts twee jaar in beperkte hoeveelheid beschikbaar zijn.

Charles Metcalfe, Global Brand Ambassador van The Balvenie, vervolgt: “Caroni is een distilleerderij die buitengewone rum produceerde en de afgelopen 20 jaar het respect van kenners over de hele wereld wist te verdienen. De invloed die deze vaten, waarin de krachtige rum uit Trinidad kon rijpen, op de oudere whisky’s van The Balvenie hebben, is werkelijk opmerkelijk.”

Het verhaal wordt voortgezet op de verpakking. Die is versierd met een op maat gemaakte illustratie van de Britse kunstenaar Andy Lovell, die David Stewart in zijn stalenkamer toont. Andy liet zich inspireren door de distilleerderij en zijn kunstwerk is ook te zien op de etiketten en dozen van de hele The Balvenie Stories-collectie. In zijn handgetekende illustraties liggen het unieke licht, het landschap en de sfeer van de distilleerderij vast. Andy’s illustraties benadrukken het belang van menselijke creativiteit bij de productie van The Balvenie-whisky en de uitzonderlijke smaken die zich kunnen ontwikkelen wanneer ambachtslieden hun hart en ziel in hun werk leggen.