Vooroordelen over vegetarisch eten

Als het om vegetarisch eten gaat, staan de meeste Vlamingen niet te springen om in te moeten boeten aan smaak en is er vaak gebrek aan voldoende kookinspiratie. Toch willen bijna vier op de tien hun vleesconsumptie verminderen. Dat blijkt uit onderzoek van HelloFresh. Om de vegetarische keuken toegankelijker voor Vlamingen te maken, slaat de maaltijdboxleverancier de handen in elkaar met De Vegetarische Slager. Vanaf maart kunnen HelloFresh thuiskoks hun maaltijdbox vullen met vegetarische recepten die speciaal voor deze samenwerking ontwikkeld zijn.

Voor de meerderheid van de Vlamingen (65%) is vlees vaak nog een vanzelfsprekendheid en geeft men aan niet stil te staan bij de mate van vleesconsumptie. Ondanks dat men in België tot drie keer de aanbevolen hoeveelheid van vlees consumeert, zitten velen in de transitie om minder vaak vlees te eten. Vandaag geeft ruim 4 op de 10 (43%) aan flexitariër te zijn. Ruim een vijfde (22%) van de Vlamingen eet tegenwoordig één dag tot meerdere dagen per week volledig vegetarisch. Meer dan 1 op de 3 (38%) geeft aan nog meer te willen minderen met hun vleesconsumptie, waarbij bijna de helft (46%) geneigd is om vaker met vleesvervangers te koken.

Ondanks de intentie om meer vegetarisch te eten, heersen er toch nog heel wat vooroordelen over de vegetarische keuken in Vlaanderen. HelloFresh en De Vegetarische Slager achterhalen de meest voorkomende.

Vooroordeel 1: Vegetariërs krijgen onvoldoende voedingsstoffen binnen. 

Volgens meer dan de helft (52%) van de Vlamingen krijgen mensen die (bijna) altijd vegetarisch eten minder belangrijke voedingsstoffen binnen. Verder zien bijna 8 op de 10 (78%) van de Vlamingen een stukje vlees als een belangrijk onderdeel van een voedzame maaltijd.

Bij een goed eetpatroon staan balans en variatie volgens HelloFresh voorop. Hierbij is het belangrijk dat alle ingrediënten en essentiële voedingsstoffen in de juiste hoeveelheden en proporties op het bord belanden. “Bij HelloFresh stellen wij alle gerechten samen volgens de richtlijnen van onze eigen voedingsdeskundige, en dat geldt dus ook voor onze vegetarische recepten,” legt Babette,  receptontwikkelaar van HelloFresh uit. “Bij een vegetarisch gerecht vragen voedingsstoffen zoals vitamine B12, ijzer en eiwitten vaak extra aandacht en dat is waar de producten van De Vegetarische Slager bij helpen. Zo mikken we op zowel een lekkere als voedzame maaltijd.”

Vooroordeel 2: Koken met vleesvervangers is niet duurzamer dan koken met vlees.

Uit vorig onderzoek van HelloFresh blijkt dat de Vlaamse meerderheid (56%) nog duurzamer wil gaan eten in 2023. Waarbij men aangeeft bewust te zijn van de impact die de vleesindustrie heeft op het milieu. Toch blijkt dat ruim 4 op de 10 Vlamingen (44%) van mening zijn dat koken met vleesvervangers niet perse duurzamer is dan koken met vlees. 

De vleesvervangers van De Vegetarische Slager zorgen voor aanzienlijk minder klimaatimpact dan dierlijk vlees. Zo wijst een onderzoek van De Vegetarische Slager uit dat bijvoorbeeld hun vegan Burger Mestre © 90% minder klimaatimpact heeft dan een dierlijke runderburger. Dit aanzienlijke verschil is te wijten aan onder andere de hoeveelheid land, CO2-uitstoot en water die er nodig is voor vleesproductie. Via een online rekentool, nodigt De Vegetarische Slager nieuwsgierigen uit om zelf de impact te berekenen van wanneer dierlijk vlees vervangen wordt door vegetarisch vlees. 

Vooroordeel 3: Je moet inboeten aan smaak wanneer je vegetarisch eet

Bijna de helft van de Vlamingen (43%) is het er over eens dat men moet inboeten aan smaak wanneer er vegetarisch wordt gegeten. Vervolgens laten 7 op de 10 Vlamingen (75%) blijken niet al te enthousiast te zijn over het idee om lievelingsgerechten met vlees aan te passen met vleesvervangers.

Smaak omschrijven HelloFresh en De Vegetarische Slager als de totaalbeleving van een gerecht. Beiden werken nauw samen met in-house chefkoks en receptontwikkelaars om de positieve smaakervaring te waarborgen. Hierbij horen ook bite, aroma, geur, malsheid en textuur. Zo kunnen ook vleesliefhebbers genieten van gerechten met slagersfavorieten die net zo lekker van smaak en veelzijdig als het origineel zijn. Hiermee is  het ook mogelijk om lievelingsgerechten met vlees te ‘hacken’, van spaghetti bolognaise met vegan gehakt tot een kipcurry met vegan kipstukjes. Gerechten met plantaardig vleesch geven eenzelfde lekkere beleving, maar kosten minder broeikasgassen, land en water.  

Vooroordeel 4: De vegetarische keuken is vaak eentonig

4 op 10 Vlamingen (43%) lijken van mening te zijn dat vegetarisch koken vaak eentonig is zonder al te veel variatiemogelijkheden. De helft (51%) vindt vegetarisch koken in de dagdagelijkse keuken daarnaast moeilijk, waarbij 2 op de 5 ook inspiratieloos is.

Babette, receptontwikkelaar bij HelloFresh: “We merken op dat er nog veel behoefte is naar inspiratie als het om vegetarisch koken gaat. Om de vegetarische keuken toegankelijker te maken, voorzien we onze thuiskoks van voldoende inspiratie én afwisseling. Zo bestaat ons menu tegenwoordig wekelijks uit minstens 10 verschillende vegetarische recepten.” 

Volgens interne inzichten van de maaltijdboxleverancier worden vegetarische recepten of recepten met vleesvervangers steeds vaker besteld. In 2022 bleken vegetarische recepten zelfs de meest gekozen receptcategorie in België te zijn. Door een maaltijdbox samen te stellen met makkelijke en lekkere vegetarische gerechten, is volgens de maaltijdboxleverancier de drempel lager om vegetarisch te eten. Dankzij een handig stappenplan staat er in een mum van tijd een vegetarische en voedzame maaltijd op tafel.