Zeeuwse hangcultuurmosselen van uitstekende kwaliteit

Mosselfans hebben er een week langer op moeten wachten dan gewoonlijk, maar dat geduld wordt beloond. De eerste Zeeuwse hangcultuurmosselen die werden opgevist, hebben een mooi vleespercentage. “Wonderlijk wat een paar dagen zon doet, de schelpen zijn goed gevuld”, aldus kweker Jan Bout in Bruinisse, aan de noordkant van de Oosterschelde. Intussen is de nieuwe oogst Zeeuwse hangcultuurmosselen overal in België verkrijgbaar. Op de bodemcultuur is het nog wachten tot 5 juli.

Avant-première

De oogst van de hangcultuurmosselen luidt traditioneel het nieuwe mosselseizoen in. Het mindere voorjaar vertraagde de groei van de aan touwen gekweekte mosselen, maar nu zijn ze er dus. De Zeeuwse hangcultuur is goed voor 5% van de totale Nederlandse mosselproductie. Door de kweek aan touwen boven in het water groeien deze mosselen sneller dan bodemmosselen. Zonlicht zorgt voor een goed voedselaanbod van algen. De bodemcultuur heeft nog een paar weken nodig, het Nederlands Mosselbureau voorziet 5 juli als startdatum.

Zomers gerechtje van mosselambassadeur Sven Ornelis

Met de eerste opgeviste hangcultuurmosselen bereidde mosselambassadeur Sven Ornelis een zomers gerechtje. “Als de eerste mosselen zich aandienen, weten wij in België dat de zomer begint”, glimlacht Sven Ornelis bij het keuren van de nieuwe oogst. “Aan mosselen hoef je niet veel te doen, die zijn zo al lekker. Voor dit zonnige gerechtje heb ik me laten inspireren door de Spaanse keuken. Met een beetje chorizo en peterselie komen deze smaakvolle schelpdieren helemaal tot hun recht.”

BIO-gecertificeerd eiwit met laagste voedselafdruk

Mosselen zijn uitzonderlijke schelpdieren: ze filteren de algen uit het water en zetten ze om naar hoogwaardig eiwit. Het kweken van hangcultuurmosselen gebeurt 100% natuurlijk. Babymosselen (zogenaamd mosselzaad) hechten zich in het water via de stroming vast aan touwen. De mosseltjes worden daarna in een soort kous ‘opgesokt’, zodat ze niet van de touwen vallen. In twee jaar groeien de kleine mosselen uit tot volwassen exemplaren. De Zeeuwse hangcultuurmosselen zijn MSC- en BIO-gecertificeerd. De biologische kweekmethode zorgt dat de biodiversiteit van natuurlijke waterecosystemen in stand blijft.

Streekkeurmerk Zeker Zeeuws

Hangcultuurmosselen komen van dichtbij. Alleen in Zeeland – in de Oosterschelde, het Grevelingenmeer en het Veerse Meer – zijn geschikte beschutte locaties om mosselen aan touwen te kweken. De Vereniging van Zeeuwse hangcultuurkwekers brengt haar mosselen onder het streekkeurmerk Zeker Zeeuws op de markt, dat staat voor 100% regionale herkomst. Jaarlijks produceren de negen leden zo’n twee miljoen kilo mosselen.