28/01: World Privacy Day

In het Verenigd Koninkrijk had de helft van de 11,8 miljoen misdrijven die in het jaar voorafgaand aan september 2016 werden gemeld betrekking op cyberfraude. Dat verbluffende cijfer geeft aan hoe alomtegenwoordig cybermisdaad tegenwoordig is. Ook de Werelddag van de gegevensbescherming op 28 januari staat in het teken van bewustmaking rond de bescherming van persoonsgegevens. Het is met andere woorden hoog tijd dat we deze kwestie ernstig nemen.

Het darkweb staat vol fora en websites die gestolen gegevens verhandelen: van kredietkaartgegevens tot mobiele telefoonnummers, wachtwoorden, e-mailadressen en nog veel meer. Om even de omvang van het probleem te schetsen: in 2016 alleen al kwamen meer dan 2,7 miljard gebruikersaccounts bij grote bedrijven als Yahoo, Dropbox, MySpace en LinkedIn in het gedrang na beveiligingslekken.

We mogen dus niet achterover leunen als het om de bescherming van persoonsgegevens gaat, zeker wanneer het om jonge kinderen gaat, die vaak van alles over hun leven delen via sociale media of onlinespelletjes. Daarom geeft antivirusexpert BullGuard je een aantal tips om jouw gegevens en die van je gezin te beschermen.

1. Sociale media

Sommige zaken deel je beter nooit, zoals je adres, je telefoonnummer, je verjaardag of persoonlijke gesprekken. Controleer op elke site die je gebruikt de privacy-instellingen en stel ze altijd in op het hoogste niveau, zodat enkel vrienden en familie je posts kunnen zien. Zo scherm je je informatie af van pottenkijkers en cybercriminelen die dergelijke sites afschuimen op zoek naar slachtoffers voor social engineering-aanvallen of om informatie te verzamelen over eerder uitgekozen doelwitten.

2. Onlinewinkelen

Cyberfraudeurs gebruiken verschillende methodes om mensen op te lichten via het internet, zoals phishing, spam, websites met kwaadwillige links bedoeld om je informatie te stelen of websites die door hackers zijn opgezet om kopers te misleiden. Om te achterhalen of je een website legitiem is, kan je naar de adresbalk bovenaan de pagina kijken. Aan het adres kan je meestal al merken of je met een nepsite te maken hebt, zoals www.adsa.com in plaats van www.asda.com

Aan de URL in de adresbalk zie je snel en eenvoudig of een website veilig is. Begint die met ‘HTTPS’, dan worden de gegevens op de site versleuteld. Staat er enkel HTTP, zonder S erachter, dan zijn de transacties op die site onveilig en kan het om een nepsite gaan.

3. Kinderen en gezinnen

Houd altijd een oogje in het zeil wanneer je kinderen online gaan: ze beseffen vaak niet wat ze allemaal delen en kunnen per ongeluk op ongepaste inhoud stoten. Als ouder is het belangrijk om je kind te wijzen op het gevaar van al te veel openheid en om te controleren wat je kind deelt, om te voorkomen dat het persoonlijke informatie zou prijsgeven. Het is ook verstandig om in de gaten te houden wie contact heeft met je kind om het risico op uitbuiting en cyberpesten te beperken.

4. Gamen

Online gamen is erg populair bij kinderen, en dus is het goed om je bewust te zijn van de mogelijke nadelen van het delen van informatie. Heel wat populaire spelletjes die je op je toestel kunt downloaden, bevatten immers ook een onlinecomponent en items en extra’s die je in het spel met echt geld kunt aankopen. Als gamer maak je het beste een specifieke e-mailaccount aan om je voor games te registreren. Zo zorg je ervoor dat e-mailaccounts die adressen, contactgegevens en gegevens van sociale media of onlinebanking bevatten, gescheiden worden gehouden.

Koppel je krediet- of debetkaart ook nooit aan je gaming-account. Als je online aankopen doet, controleer dan of de uitgever van je kaart een verificatiedienst voor onlinetransacties aanbiedt. Installeer beveiligingssoftware om kwaadwillige links en spam op te sporen en scan je systeem regelmatig om het vrij te houden van schadelijke software.