Bowers & Wilkins 800-Serie Diamond

Hoe verbeter je ’s werelds meest succesvolle en iconische reeks van kwalitatief hoogwaardige luidsprekers? Het is een uitdaging die de knapste koppen van SRE, de thuisbasis van het wereldberoemde engineeringteam van Bowers & Wilkins, de afgelopen zes jaar heeft bezig gehouden. Hun oplossing bestaat uit het combineren van voortdurende verbeteringen van elk onderdeel in elk ontwerp met innovatieve en eigen technologie die de fundamentele basisprincipes van een conventionele luidspreker-driver opnieuw vormgeeft: de nieuwe, unieke en revolutionaire Biomimetic Suspension.

De nieuwe collectie van de 800-Serie Diamond omvat wederom zeven modellen, te beginnen met de tweeweg 805 D4 statief- luidspreker. Daarboven verschijnt een reeks drieweg vloerstaande modellen, waaronder de 804 D4, 803 D4 en 802 D4. Met de lancering van de 801 D4 ter vervanging van de bestaande 800 D3 weet Bowers & Wilkins opnieuw een iconische naam in het portfolio op te nemen voor het topmodel in de serie. De HTM81 D4 en HTM82 D4, een paar hoogwaardige center luidsprekers, completeren de reeks voor thuisbioscoopgebruik.

Elk nieuw model in de serie combineert honderden detailverbeteringen met geheel nieuwe technologieën om zo de meest transparante, gedetailleerde en natuurlijk klinkende serie luidsprekers te creëren die Bowers & Wilkins ooit heeft geproduceerd.

Geraffineerd ontwerp

De combinatie van verfijning, elegante afmetingen en luxe-, hoogwaardige details maakt deze 800-Serie Diamond tot de meest premium serie ooit.

De eerste en meest in het oog springende verandering is de toevoeging van een vierde afwerking aan de serie. De nieuwe serie omvat nu een Satin Walnut afwerking, naast de reeds bestaande selectie van Gloss Black, White en Satin Rosenut.

Elk stereomodel in de serie heeft ook een aanzienlijk verbeterde behuizing met een geheel nieuw bovendeel van stijf, gegoten aluminium – ter vervanging van de vorige houten versie – voor nog meer stijfheid die de behuizing nog stiller maakt. Voor een luxueus tintje heeft het profiel van het nieuwe aluminium bovenblad een Leather by Connolly-afwerking, in zwart voor donkere behuizingen (Gloss Black, Satin Rosenut) en lichtgrijs voor de lichter gekleurde behuizingen (White, Satin Walnut).

Elk model in de reeks maakt gebruik van een herziene versie van de iconische Solid Body Tweeter-on-Top-behuizing, met een nieuwe buisbelasting, om een nog opener geluid voor de hoge frequenties te produceren. Deze uiterst stevige behuizing rekent af met ongewenste resonanties en is een exceptioneel akoestisch hoogstandje op zich – vooral in combinatie met een nieuw tweepunts ontkoppelingssysteem dat de behuizing effectiever dan ooit isoleert van de rest van de luidspreker. Net als voorheen is de Solid Body Tweeter gefreesd uit één massief blok aluminium en is nu uitgevoerd in een geanodiseerde afwerking, donker of licht, afhankelijk van de kleur van de behuizing, om dat feit te vieren.

Tenslotte introduceert de serie drie geheel nieuwe behuizingen. De behuizing van de 805 D4- en 804 D4-stereomodellen bestaat uit het ‘reverse wrap’-ontwerp dat voor het eerst in 2015 werd geïntroduceerd voor de grotere luidsprekers in de serie. Dankzij de nieuwe vorm krijgt de baffle aan de voorzijde van de behuizing minder profiel, terwijl de algehele stevigheid van het complete systeem enorm verbetert. Ook kunnen cross-overs nu worden gemonteerd in speciale ruimtes aan de achterkant van elke luidspreker, achter het stijve aluminium profiel.

De 804 D4 bouwt voort op het potentieel van zijn nieuwe configuratie door een naar beneden gerichte poort toe te passen met een integrale aluminium voet – opnieuw, vergelijkbaar met de vorm die wordt gebruikt door de grotere vloerstaande luidsprekers in de reeks. Naast de 805 D4 en 804 D4 heeft ook de behuizing van de gloednieuwe HTM82 D4 middenspeaker, het ‘reverse wrap’-ontwerp van de andere modellen uit de serie, voor superieure akoestische en mechanische prestaties.