Digitalisering zorgt voor veranderende competenties

Digitalisering en robotisering veroorzaken een omwenteling in de logistiek. Die evolutie heeft een effect op de gevraagde competenties van professionals. Logistieke professionals zijn bepalend voor de efficiëntie van bedrijfsprocessen en beïnvloeden zo de bedrijfsresultaten. De sector dringt ook steeds meer door tot het hart van de organisatie en managementteams. Ondanks het aantrekkelijke en dynamische karakter kampt de sector met een tekort aan instromende kandidaten. Passende opleidingen zijn noodzakelijk.

Vandaag gaat de krapte op de arbeidsmarkt onverwoestbaar verder, ook in de sector van supply chain en logistiek. In 2018 (Q3) tekende Statbel maar liefst 11 200 in te vullen logistieke banen op. Ook staat de sector in de top 5 van meest bevraagde sectoren in België*. Het groeiende aantal vacatures is te danken aan de steeds grotere invloed van technologie in de sector. “Supply chain en logistiek zijn in volle bloei en maken een interessante transitie dankzij technologie. Digitalisering en robotisering creëren nieuwe kansen én jobs”, licht Dries Serré, Business Unit Manager bij Hays Purchasing & Logistics, toe.

Digitalisering zorgt voor meer jobs, maar heeft ook een effect op het type vacatures die in de sector vrijkomen en op de vereiste vaardigheden bij kandidaten. “De toename van technologie in supply chain en logistiek doet jobs en gevraagde competenties veranderen”, legt Dries Serré uit. “Waar voorheen op competenties als stressbestendigheid, flexibiliteit en operationele gedrevenheid gerekruteerd werd, zijn in het nieuwe landschap andere vaardigheden vereist. De sector heeft nood aan hoogopgeleide profielen die niet bang zijn voor verandering, en gebeten zijn door IT en data-analyse.”

Innovatie-adviseur van morgen

De sector logistiek en supply chain verhuist steeds meer naar het hart van de organisatie. “We merken dat de rol van professionals in supply chain & logistiek steeds impactvoller wordt. Door hun analyses en monitoring hebben ze rechtstreeks invloed op de resultaten. Logistieke professionals evolueren naar innovatie-adviseurs van bedrijven. ”

Nood aan passende opleidingen

Om de krapte op de arbeidsmarkt op te lossen, is het belangrijk om kandidaten in versneld tempo op de job voor te bereiden. Toch is het aanbod beperkt. “De lage instroom van kandidaten kan opgelost worden door opleidingen op nieuwe dynamische competenties en digitale jobs af te stemmen. Het aanbod van opleidingen in supply chain & logistiek in ons land uitbreiden zou gunstig zijn. Gerichte opleidingen en stages stomen jonge talenten immers helemaal klaar voor de toekomst”, aldus Dries Serré van Hays.