Dit zochten de Belgen op Google

Vandaag onthult Google de top zoekopdrachten en de trends van 2016. Daaruit blijkt dat het EK Voetbal meer Belgen in de ban hield dan de Olympische Spelen, dat Eden Hazard de meest gegoogelde Rode Duivel is, dat er meer gezocht werd naar informatie over Pokémon Go dan over de Brexit of de Amerikaanse verkiezingen en dat K3 een succesjaar afsluit bovenaan het lijstje van meest gezochte nationale persoonlijkheden.

Een bewogen jaar nadert z’n einde. Het moment voor Google om te kijken welke thema’s, gebeurtenissen en personen de Belgen in de ban hield.

We onderscheiden 2 soorten lijstjes: ‘trending’ lijstjes bestaan uit zoekopdrachten die dit jaar het meest en snelst aan populariteit wonnen. ‘Meest gezocht’ lijstjes bestaan uit de meest populaire zoekopdrachten dit jaar.

📰  De Pokémon Go hype deze zomer was kort maar krachtig. Het Japanse game dat de wereld veroverde staat bovenaan de trending zoekopdrachten, gevolgd door de Brexit en de Amerikaanse presidentsverkiezingen. De Amerikaanse verkiezingen hadden duidelijk impact op de politici die we googelden het afgelopen jaar. De top 3 trending politici dit jaar zijn Donald Trump, Hillary Clinton en Bernie Sanders. Op een vierde plaats staat de onlangs overleden Fidel Castro, gevolgd door een van de hoofdrolspelers van de Brexit, Boris Johnson.

Trending gebeurtenissen
Pokemon Go rage
Brexit
Amerikaanse verkiezingen
Aanslagen in Brussel
CETA-onderhandelingen
Aanslagen in Nice
Burkini-verbod
Panama Papers
Optima-affaire
Aanslagen in Orlando

Trending internationale politici
Donald Trump
HIllary Clinton
Bernie Sanders
Fidel Castro
Boris Johnson

⚽ Sportjaar 2016
Dit jaar vond een absolute topzomer plaats voor sportliefhebbers. De meest trending sportgebeurtenissen in 2016 waren het EK Voetbal, Rio 2016 en de Tour de France. Eden Hazard komt uit de bus als de meest gezochte Rode Duivel, terwijl tennisser David Goffin het lijstje van Olympische atleten aanvoert, gevolgd door gouden medaille-winnaars Greg Van Avermaet en Nafi Thiam.

Trending sportgebeurtenis
Euro 2016
Rio 2016
Tour de France 2016
Wimbledon 2016
België – Italië
Roland Garros 2016
België – Gibraltar
Copa America 2016
België – Ierland
België – Hongarije

Meest gezochte Rode Duivels
Eden Hazard
Kevin De Bruyne
Thibaut Courtois
Romelu Lukaku
Yannick Ferreira Carrasco
Dries Mertens
Radja Nainggolan
Marouane Fellaini
Vincent Kompany
Axel Witsel
Thomas Vermaelen

Meest gezochte Olympische atleten
David Goffin
Greg Van Avermaet
Nafissatou Thiam
Philippe Gilbert
Pieter Timmers
Kirsten Flipkens
Thomas Pieters
Nicolas Colsaerts
Evi Van Acker
Yanina Wickmayer

Welke personen houden ons in de ban?
De pop-poll van de sterren: wie waren de snelst stijgende sterren van 2016 en wie staat er aan de top met het meeste zoekopdrachten in ons land achter zijn/haar naam?

🇧🇪 Op Belgisch vlak gaat K3 met de eer lopen om de meest gezochte nationale persoonlijkheid van 2016 te zijn. Na hun verkiezing eind 2015 werd 2016 een topjaar voor Hanne, Marthe en Klaasje. De meidengroep steekt de immer populaire Jeroen Meus voorbij die op de tweede plaats staat, gevolgd door Rode Duivels, Eden Hazard en Kevin De Bruyne. Ook de zoektocht naar en de figuur van Salah Abdeslam hield ons land in de ban, gevolgd door populaire persoonlijkheden zoals Laura Tesoro die ons land vertegenwoordigde op het Eurovisie Songfestival dit jaar, tennisser David Goffin, opkomende zangeres Emma Bale, creatieve duizendpoot Stromae en Pascale Naessens die ook dit jaar een aantal kookboeken uitbracht.

Het lijstje van trending Belgische persoonlijkheden staat steevast in het teken van actuele gebeurtenissen en overlijdens. Zo vinden we Toots Thielemans, Eddy Wally en Berre Bergen terug in het lijstje die ons dit jaar verlaten hebben. Er is ook een “Slimste Mens-effect” met Dagny Ros, Olga Leyers en Bieke Ilegems in de top 10.

Meest gezochte nationale persoonlijkheden
K3
Jeroen Meus
Eden Hazard
Kevin De Bruyne
Salah Abdeslam
Laura Tesoro
David Goffin
Emma Bale
Stromae
Pascale Naessens

Trending nationale persoonlijkheden
Salah Abdeslam
Laura Tesoro
Toots Thielemans
Eddy Wally
Michel Van Den Brande
Dagny Ros
Olga Leyers
Bieke Ilegems
Berre Bergen
Marc Wilmots

🌎 Op internationaal vlak is Kim Kardashian een vaste waarde geworden, en verwelkomen we Donald Trump op een tweede plaats, gevolgd door tieneridool Justin Bieber. Verschillende getalenteerde persoonlijkheden verlieten ons dit jaar en dat zien we in het trending lijstje van internationale persoonlijkheden: : David Bowie en Prince staan beiden in de top 3, maar ook de overleden acteur Alan Rickman, Celine Dion die haar echtgenoot verloor en de opkomende Amerikaanse zangeres Christina Grimmie die neergeschoten werd na een concert. Verder zien we de familie Trump opduiken alsook Meghan Markle die dit jaar de begeerde vrijgezel Prince Harry strikte.

Meest gezochte internationale persoonlijkheden
Kim Kardashian
Donald Trump
Justin Bieber
David Bowie
Cristiano Ronaldo
Selena Gomez
Messi
Prince
Ariana Grande
Celine Dion

Trending internationale persoonlijkheden
David Bowie
Donald Trump
Prince
Melania Trump
Leonard Cohen
Alan Rickman
Celine Dion
Hillary Clinton
Christina Grimmie
Meghan Markle

❓Welke informatie zoeken we online?
Het internet is voor miljarden mensen een bron van informatie. Maar welke informatie zochten we in 2016? Kijken we naar combinaties met ‘Wat is…’ zien we dat de Vlaming bezig is met zijn/haar loon. Ook de baardentrend valt op, met zoekopdrachten naar ‘wat is een barbier’ en de dating-app Bristlr voor mannen met baarden en vrouwen die van baarden houden.

Bij ‘Hoe werkt..’ duikt weer de Pokomon Go-hype op. We staan bekend om ons verwoed spaargedrag maar nu spaargeld steeds minder opbrengt, zoeken we informatie over turbo beleggen. De Mol keerde dit jaar terug naar ons scherm en hoe dat spelletje juist werkt, wilden we ook graag weten.

Trending Wat Is….
Je brutoloon deel 6
Een persoonsvorm
Narcisme
Nierfibrose
Bristlr
Nettoloon
Sofisme
Bicarbonaad
Een barbier
Een pictogram

Trending Hoe werkt…
Pokemon Go
Turbo beleggen
Amerikaanse verkiezingen
Garagepoort
De mol
Yelo tv
Een nas
Visa
Suikertest zwangerschap
Houseparty

📺 Naar welke TV-programma’s keken de Belgen in 2016?
Reality TV voor koppels, het blijft populair. In Vlaanderen maakte Temptation Island een succesvolle comeback, en in Franstalig België scoorde het tiende seizoen van Secret Story. Nog zo’n terugkomer – De Mol – staat op de derde plaats.

Trending TV-programma’s
Secret Story 10
Temptation Island
De Mol
Stranger Things
Callboys
Dragon Ball Super
Les Anges 8
Westworld
Blind Getrouwd
Game of Thrones