In België fietst een vijfde (18%) van de jongeren tussen tien en veertien jaar naar school, en in Vlaanderen stijgt dat percentage zelfs tot 28%. Helaas gebeuren er dagelijks gemiddeld veertien ongevallen met kinderen tussen drie en achttien jaar die onderweg zijn naar of van school, zo blijkt uit onderzoek van VIAS. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat kinderen op een veilige manier kunnen fietsen. woom, marktleider in lichte, kwalitatieve kinderfietsen, deelt vijf tips om veilig op school te komen.

Jongeren die zelfstandig naar school fietsen, vooral rond de puberteit, zijn zich niet altijd bewust van de risico’s in het verkeer. Uit onderzoek van VIAS blijkt bijvoorbeeld dat 42% van de twaalf- tot veertienjarigen wel eens een berichtje leest of stuurt terwijl ze fietsen. Meer dan de helft (54%) luistert naar muziek op de fiets, en ongeveer een vijfde (22%) draagt alleen af en toe een helm, maar niet altijd.
Veiligheid zou juist prioriteit moeten krijgen op de fiets. Elke dag gebeuren er gemiddeld veertien ongevallen in België met kinderen tussen drie en achttien jaar onderweg naar of van school. Het risico op een ongeval is het grootst tussen twaalf en zestien jaar. Tussen de elf en twaalf jaar stijgt het risico met 80%, en tussen vijftien en zestien jaar met meer dan 60%. Vooral in Vlaanderen zijn fietsers vaak het slachtoffer: de helft van de ongevallen (51%) zijn namelijk fietsongevallen.

Tip 1: Stippel de beste route naar school uit
De route die je kind naar school neemt, hangt vaak af van waar je woont. Denk goed na over de weg van je huis naar de schoolpoort. Ga niet automatisch uit van de kortste route als de veiligste. Drukke hoofdwegen en heuvels kunnen je kind namelijk snel overweldigen. Zoek daarom naar een rustigere route met zo min mogelijk kruispunten en oversteekplaatsen. Het loont om een kleine omweg te maken als dat de tocht veiliger en relaxter maakt. Moet je kind toch een druk kruispunt of oversteekplaats over? Laat hem dan van de fiets stappen en de fiets over de voetgangersoversteekplaats duwen. Extra tip: maak samen eerst een testrit, zodat je kind vertrouwd raakt met de route.

Tip 2: Controleer de fiets
Voor je je kind de weg opstuurt, controleer je best eerst of de fiets in topconditie is. Draai allereerst alle schroeven en snelspanners goed vast. Check daarbij het stuur, de stuurpen, de wielen en het zadel. Test daarna de remmen: werken zowel de voor- als achterrem goed en bieden ze genoeg remkracht? Check vervolgens of de banden voldoende opgepompt zijn. Als de profielen van de banden bijna weg zijn, is het tijd om ze te vervangen. Controleer tot slot de pasvorm van de fiets. Stel de hoogte van de zadelpen af en check of de remhendels en het stuur op de juiste hoogte staan.

Tip 3: Draag je schooltas op een veilige manier
Als je kind regelmatig naar school fietst, kan een fietsmand of -rek met riempjes voor de schooltas een slimme investering zijn. Het extra gewicht van een tas kan het fietsen namelijk lastiger maken, afhankelijk van de spierkracht, motoriek en het evenwicht van je kind.
Fietst je kind toch liever met de rugzak op de rug? Oefen dan van tevoren met draaien en remmen terwijl de tas vol is. Leg ook uit dat het belangrijk is de rugzak met beide schouderbanden goed te dragen, zodat deze niet gaat slingeren. Zorg ervoor dat je kind zijn tas goed inpakt: zware boeken moeten achterin, en moedig aan om alleen dingen mee te nemen die echt nodig zijn.

Tip 4: Vermijd potentiële gevaren onderweg
Zorg ervoor dat je kind gevaren op de weg herkent en weet hoe hij ermee om moet gaan. Houd bijvoorbeeld een meter afstand van de stoeprand, zodat de pedalen de rand niet raken. Het is ook belangrijk om voldoende afstand te bewaren van geparkeerde auto’s; blijf minstens 1,2 meter uit de buurt om te voorkomen dat je kind of jij geraakt wordt door een deur die plotseling opent. Check altijd of het veilig is om een kruispunt over te steken, en let goed op auto’s die afslaan. Wees ook extra alert bij grotere voertuigen zoals bussen en vrachtwagens, die een grotere dode hoek hebben.

Tip 5: Rijd in groep
Is je kind oud genoeg om alleen naar school te fietsen? Spreek dan af met andere ouders in de buurt om de kinderen samen in groep naar school te laten rijden. Fietsen in een groep verkleint de kans dat je kind over het hoofd wordt gezien door een automobilist.
