Haal alles uit je smartphonecamera

De tijd dat je iedereen met een apart fototoestel zag rondlopen in je vrije tijd of op reis is definitief voorbij. Smartphonecamera’s zijn de laatste jaren enorm verbeterd zodat je er minstens evenveel mee kan als met een standaard fototoestel. Waarom verschillende toestellen meenemen op reis, als het ook gewoon via de camera van je smartphone kan?

De afgelopen tien jaar is er veel veranderd op vlak van fotografie. Wie vroeger op reis ging kan zich vast nog levendig de discussies herinneren over wie de camera zou meebrengen en wie er nog plaats voor had in zijn koffer. Spiegelreflexcamera’s waren dan ook groot, en niet altijd even handig om een hele dag mee op stap te nemen.

Hipsters zag je vaak rondlopen met polaroids. Maar daar moest je dan altijd extra film voor meenemen en zorgen dat je de kleuren niet zou uitvegen. Sinds de komst van de smartphone is dat allemaal passé. Je hebt alles bij de hand. Het enige waar je dan nog aan moest denken was je selfiestick om toch zeker iedereen op de foto te krijgen. Maar met de huidige ultra groothoeklenzen en glimlachtimer is ook dat verleden tijd.

Camera als paradepaardje

Wie tegenwoordig een smartphone koopt, krijgt er gratis een cameratoestel bij. Smartphoneproducenten zien de camera’s als één van de paradepaardjes van hun toestellen. Ook bij Motorola proberen ze de consument zoveel mogelijk keuze te geven.

Harold de Kort, Marketing Manager bij Motorola Benelux: “We hebben een nachtvisiemodus ingebouwd die betere foto’s neemt bij minder licht, schemering of zelfs in het donker. Er is een macrocamera die de kleinste details vastlegt en je tot 5 keer dichter bij het object laat komen, een ultra groothoeklens die er voor zorgt dat meer in het beeld past en een dual selfie camera vooraan om te zorgen dat zeker iedereen van je groep bij op de foto staat en je een zo perfect mogelijke selfie kan maken. Het zijn dingen waar consumenten naar vragen, en dat proberen we dan ook zoveel mogelijk te realiseren.”

Maar je hebt niets aan al die lenzen als je niet weet hoe je ze moet gebruiken. Motorola geeft je daarom acht tips om zoveel mogelijk uit je smartphonecamera te halen:

Werk je focus en witbalans bij. Dit gaat bij de meeste smartphones vanzelf door één simpele tik op je scherm. Je zal zien dat de kleuren van je foto er al meteen een stuk levendiger uitzien. Als je tikt op de plaats waar hij moet scherpstellen, zul je zien dat je foto op dat punt scherpstelt. Liever de old-school manier? In de meeste nieuwe smartphones kan je tegenwoordig ook een handmatige modus terugvinden waar je zelf alles kan instellen qua witbalans, ISO-waarde, … .

Gebruik natuurlijk licht. Tenzij je thuis een professionele fotostudio hebt, is een flits in bijna alle gevallen een no-go. Kleuren worden harder, mensen hebben plots rode ogen, je krijgt er een vlak beeld van. Probeer zoveel mogelijk in natuurlijk daglicht je foto’s te nemen. Toch extra licht nodig? Kies dan voor een aparte lichtbron die je zelf in de juiste richting kan plaatsen.

“Veel mensen maken ook ’s avonds of bij schemering graag foto’s als ze op stap gaan. Voor hen kan ik de nachtvisiemodus zeker aanraden. Die zal je beeld er meteen een stuk lichter en frisser laten uitzien zonder de kwaliteit van je foto aan te tasten. “, aldus Harold de Kort

Denk aan de Gulden Snede. Je hebt vast al wel eens gehoord van de Gulden Snede of de regel van derden. Die komt er op neer dat je best je foto in drie opdeelt, zowel horizontaal als verticaal, en op één van de kruisingen je onderwerp zet.

Harold de Kort: “De Gulden Snede zorgt voor een betere compositie en brengt balans in je beeld. Daarnaast zorgt het ervoor dat je onbewust meer focus op dat punt legt. Bij Motorola hebben we ook kunstmatige intelligentie toegevoegd aan onze smartphones. Onze toestellen geven zo automatisch een voorstel voor een optimale lay-out van je gemaakte foto.”

De juiste modus voor de juiste foto. Afhankelijk van je hobby’s en levensstijl varieert het type modus dat je nodig hebt “Neem je veel close-ups? Dan is het gebruiken van de macro-modus een must voor je. Maak je graag foto’s van een perfect bereidde maaltijd? Selecteer de modus voor ‘food’-fotografie. Post je vaak foto’s van landschappen of zijn groepsfoto’s meer jouw ding? Klik dan eenvoudig op het beeldscherm om je groothoeklens te activeren. En probeer tot slot de mogelijkheid van portret fotografie met een vervaagde achtergrond, een foto met een Bokeh-effect.”

Keep it steady. Of je nu filmt of een foto neemt, je wil natuurlijk wel scherpe beelden. Probeer daarom je smartphone zo stil mogelijk te houden tijdens het fotograferen. De meeste smartphones hebben ondertussen wel beeldstabilisatoren, toch kan het geen kwaad om eventueel een klein statief te kopen. Geen budget daarvoor? Probeer dan eens je foto te nemen terwijl je uitademt. Volgens professionele fotografen is dat dé manier om een zo stabiel mogelijke foto te nemen.

Gebruik de HDR-modus. “HD wat?” hoor ik je denken. De HDR-modus zit tegenwoordig al in veel smartphonecamera’s ingebouwd. Bij HDR neem je dezelfde foto in verschillende belichtingen, waarna je die foto’s allemaal over elkaar legt. Hoewel je het zelf kan doen in een fotobewerkingsprogramma, voorzien de meeste smartphones vandaag de dag dit gelukkig al voor jou. Dankzij HDR krijg je foto’s met meer verzadigde kleuren en een beter contrast. Het laat je foto er ook minder vlak uitzien.

JPG, RAW of beide. Van een JPG-file gaan de meeste mensen wel gehoord hebben. Dat is zo wat de meest standaard optie om een foto als bestand op te slaan. Maar je kan ook foto’s in RAW maken. Die hebben een veel hogere kwaliteit en zijn uitermate geschikt om nadien nog te bewerken. Wil je je foto’s achteraf nog kunnen bewerken? Stel dan zeker de RAW-modus in op je smartphone.

Kies voor kleur. Steek eens wat extra kleur in je foto’s. Die brengen je beelden echt tot leven. “In onze smartphones zit automatisch een spotcolor-functie ingebouwd. Hiermee kan je makkelijk één kleur in je foto selecteren, terwijl de rest in zwart-wit wordt opgeslagen. Iets waar je heel wat meer werk aan zou hebben in een fotobewerkingsprogramma. Een ideale keuze dus als je snel resultaat wil zien. “ – Harold de Kort, Motorola Benelux