Het datacenter centraal bij de digitalisering van de zorg

IT wordt almaar belangrijker in de Belgische zorgsector. Het datacenter vormt vandaag het kloppend hart in onze ziekenhuizen en garandeert een efficiΓ«nt beheer voor een optimale dienstverlening. Het AZ Damiaan ziekenhuis te Oostende maakte voor de installatie en het onderhoud van zijn datacenter gebruik van de flexibele oplossingen van Schneider Electric.

De demografische evolutie brengt een toenemende vraag naar zorg met zich mee en legt almaar meer druk op onze ziekenhuizen en hun dienstverlening.

De technologische innovatie biedt gelukkig tal van oplossingen. Of het nu gaat om rapportering, informatie-uitwisseling of het beheer van toestellen en toepassingen: informatica is van essentieel belang om de doelstellingen van een ziekenhuis te kunnen bereiken.

Daarnaast is een goed energiebeheer onontbeerlijk om de voortdurende beschikbaarheid en betrouwbaarheid van de IT-systemen in ziekenhuizen te garanderen. Schneider Electric zorgde voor deze garantie in het AZ Damiaan te Oostende en stelde een systeem in dat niet alleen de verlichting maar vooral ook de HVAC (Heating, Ventilation, Air-Conditioning) controleert voor een evenwichtig beheer van het energieverbruik.

Het datacenter als middelpunt

De evolutie van IoT (Internet of Things) en de overgang naar de cloud zorgen voor heel wat informatie-uitwisseling binnen een ziekenhuis. Het datacenter vormt hiervan het middelpunt en biedt een continu overzicht van de informatiestroom.

Volgens Joris Verdickt, VP IT Business, Schneider Electric UK Ltd, is het van cruciaal belang voor de fabrikant van een datacenter om een strategie te ontwikkelen die op een lange-termijn visie is gebaseerd, rekening houdend met elke fase van de levenscyclus van een datacenter: de planning, de bouw en de exploitatie. De fabrikant moet een “end-to-end” oplossing bieden die de ICT verbindt met de faciliteiten, en in staat is flexibele oplossingen te implementeren met een hoog betrouwbaarheidsniveau.

Alvorens te investeren, moeten drie aspecten worden geanalyseerd: de cost of ownership, de ontwikkelingssnelheid, maar ook de aanpasbaarheid aan de vereisten van het hospitaal.