Lenteschoonmaak op je computer

Het is Pasen, de lente is weer in het land en de natuur komt in al zijn kleurenpracht tot leven. Het uitgelezen moment om je computer weer net zo snel te maken als toen je hem net kocht. Het lijkt misschien onmogelijk, maar met een paar eenvoudige klusjes wordt hij weer bliksemsnel.

Een paar eenvoudige stappen volstaan om je computer weer vlot te laten draaien. Zie het als een lenteschoonmaak: toepassingen die je niet meer gebruikt, gaan eruit, en tijdelijke bestanden die veel plaats in beslag nemen, worden naar de prullenbak verwezen.

Antivirusspecialist BullGuard zet alvast vijf tips op een rijtje om je computer schoon te maken:

Maak de prullenbak leeg

Voor je het weet, hebben er zich allerlei bestanden opgestapeld in de prullenbak. Om die te verwijderen, open je de prullenbak en klik je op “Leegmaken”.

Ongebruikte programma’s verwijderen

Ga naar het “Configuratiescherm” van het besturingssysteem en klik vervolgens op “Programma’s en onderdelen”. Er verschijnt een lijst van alle programma’s die op je computer zijn geïnstalleerd. Blader even door de lijst en bekijk welke programma’s je niet meer gebruikt. Klik vervolgens op “Verwijderen” om die programma’s te verwijderen. Mogelijk kom je programma’s tegen die je niet herkent, misschien zijn die wel per ongeluk gedownload.

Verwijder tijdelijke bestanden

Tijdelijke bestanden worden aangemaakt om informatie tijdelijk te bewaren terwijl een bestand wordt aangemaakt. Computerprogramma’s maken om diverse redenen tijdelijke bestanden aan, gewoonlijk omdat er niet genoeg geheugen beschikbaar is voor de taken die ze moeten uitvoeren. De eenvoudigste manier om die bestanden te verwijderen is met een tool als CC Cleaner. Deze gratis tool verwijdert de bestanden voor jou en doet dat meestal erg snel. Hij verwijdert tijdelijke bestanden en allerlei andere troep die je computer doet dichtslibben, zoals geheugendumps en logbestanden van Windows, maar ook cookies en tijdelijke internetbestanden van Internet Explorer en Windows Verkenner. Ook soortgelijke bestanden van Google Chrome en Firefox worden door CC Cleaner verwijderd.

Defragmenteer je schijf

Op je harde schijf is alle informatie op jouw computer opgeslagen. Die informatie wordt netjes bewaard en de gegevens worden mooi gestapeld. Na verloop van tijd raakt de schijf echter gefragmenteerd. Dat wil zeggen dat gegevens lukraak worden opgeslagen, wat niet zo efficiënt is. Daardoor vertraagt je computer, omdat hij naar informatie moet zoeken op de harde schijf. Om je computer optimaal te laten draaien, kan je de harde schijf het beste defragmenteren of de bestanden consolideren. Dat kan de prestaties van je computer drastisch verbeteren. Hoe je bij de schijfdefragmentatie komt, hangt af van het besturingssysteem dat je gebruikt – Windows 7, 8 of 10. Het eenvoudigst is om “stations defragmenteren” in te tikken in de zoekfunctie van Windows en vervolgens de instructies te volgen.

Scan je computer regelmatig op virussen

Een virusscan zal zaken als spyware of adware, die je computer kunnen vertragen en bovendien ook erg vervelend zijn, meteen oppikken. Een beetje achterdocht kan hoe dan ook geen kwaad, en regelmatig scannen houdt je computer schoon en zorgt ervoor dat er niets door de mazen van het net glipt. BullGuard Internet Security bevat naast bekroonde antivirusbescherming ook hulpmiddelen als PC Tune Up, een tool die je computer automatisch sneller maakt door logboeken en rapporten te analyseren en onnodige processen en toepassingen te verwijderen of uit te schakelen.