Lenteschoonmaak voor je foto’s

Na de winter dringt een lenteschoonmaak zich op in huis. De meeste mensen denken dan aan het poetsen van ramen, kasten of zelfs een volledige zolderverdieping. Toch kan deze periode een uitgelezen kans zijn om ook je smartphone en de bijhorende fotogalerij eens grondig aan te pakken. Foto’s die we zelf nemen, schermafdrukken, video’s en gifjes die we via whatsapp binnenkrijgen… Het wordt op den duur een gigantische lijst aan beeldmateriaal die veel geheugen inneemt. Omdat foto’s vaak dierbare herinneringen zijn, geeft Niels Burnet, Business Development Manager bij Kingston Technology, advies over hoe je een lenteschoonmaak toepast op je mobiele fotogalerij.

Sorteer je foto’s

Maak mappen aan zodat je niet verdwaalt in dat oerwoud aan foto’s. Dat kan een map per jaartal zijn, die je dan onderverdeelt in submappen per maand, of een map per onderwerp die je dan ook weer verdeelt in extra submappen. Evengoed kan je een app zoals Slidebox gebruiken: in één beweging swipe je de foto’s in de juiste categorie of in de prullenbak. Op die manier wordt zoeken naar een foto opeens een stuk makkelijker én sneller.

Durf te deleten

Heb je verschillende versies van hetzelfde tafereel? Hou dan de mooiste foto en verwijder al de anderen. Ook foto’s die wat wazig zijn, of maar half gelukt zijn, gaan er uit. Dit kan je heel makkelijk ‘anytime and anywhere’ doen zodat je nadien niet eindeloos hoeft te scrollen door rijen en rijen van ongeveer dezelfde foto’s.

Verplaats je foto’s naar een centrale plek

Wanneer je bepaald hebt welke foto’s je wil houden verplaats je ze naar een cloudopslagdienst zoals iCloud of Google Foto’s. Die pareltjes zijn dan veilig om ze opnieuw en opnieuw te bekijken en zo is er meteen plaats vrij in je opslag voor nieuwe, waardevolle herinneringen.

Een extra back-up kan nooit kwaad

Extra veiligheid inbouwen is verstandig. Bewaar daarom je meest dierbare foto’s en mediabestanden op een externe harde schijf die je thuis bijhoudt.

Met deze tips is een digitale poetsbeurt voor je mobiele foto’s erg makkelijk, zonder dat je er te veel energie in moet steken én je ruimte vrijmaakt voor nieuwe, speciale herinneringen.