Realiteit van ‘serial smartphone-upgrading’

Nieuwe telefoons die op de markt komen, hebben vaak een bijna magische aantrekkingskracht. Er zijn weinig spullen die we dagelijks zoveel gebruiken als onze smartphones, dus het liefst hebben we natuurlijk altijd het beste van het beste in onze handen – en dat is te zien in de cijfers. Uit recent onderzoek van OnePlus* komt naar voren dat wij Belgen echte ‘serial upgraders’ zijn. We doen gemiddeld maar zo’n twee jaar met onze mobiele telefoon voordat we overstappen naar een nieuwe, waardoor er bergen met geld over de toonbank gaan. Het vergaan van de batterij is een veelgenoemde reden die ons aanzet tot switchen. 

Tijd voor een nieuwe 

Smartphones zijn essentieel voor ons digitale bestaan en we sparen kosten nog moeite om op de beste manier online te blijven. Wij Belgen zijn fier en willen dat ook uitstralen, zelfs als het op onze mobiele vriend aankomt willen we het beste van het beste kunnen tonen: volgens het onderzoek spenderen we jaarlijks gemiddeld zo’n 355 euro per persoon aan de aankoop van nieuwe smartphones. Dit komt doordat 18% nog binnen het jaar na de aankoop alweer een nieuwe smartphone wil aanschaffen. En wat nog opvallender is: maar liefst 61% zal niet langer dan 2-3 jaar met een smartphone doen.  

De voornaamste reden voor deze upgrade-drang, genoemd door 33%, is het besef dat de batterij achteruitgaat. Hierdoor krijgen we vaak al na een jaar zin om onze huidige smartphone te vervangen. Hierbij geeft 26% van de Belgen aan dat ze hun batterijprestaties al binnen het eerste jaar zien teruglopen, en slechts 2% geeft aan hier nooit issues over te ondervinden. 

De batterij als oplossing

Al die ‘upgrades’ hebben op korte termijn gevolgen voor onze bankrekening, maar ook op duurzaamheidsgebied maakt dit een behoorlijke impact. Daarvoor is het dus grotendeels noodzakelijk dat smartphone-batterijen een stuk langer meegaan dan wat nu ‘normaal’ is. Iets waar OnePlus zich ook volop op inzet.

Om serial upgraders te helpen langer met hun telefoon te doen, is de nieuwe OnePlus 11 5G ontwikkeld om tot 1.600 laadcycli (ongeveer vier jaar) te ondersteunen voordat de batterijconditie de 80% aantikt. Dit is mogelijk dankzij de Battery Health Engine-functie die het Smart Battery Health Algorithm en de Battery Healing Technology aandrijft, ontworpen om de levensduur van de batterij van de OnePlus 11 5G te verlengen, de capaciteit van de batterij te behouden en de smartphone sneller op te kunnen laden.