Sony lanceert nieuwe shotgun microfoons

Sony breidt zijn assortiment microfoons verder uit met de compacte ECM-B10 en de kleine, lichte ECM-G1. De ECM-B10 beschikt over Sony’s industry-leading richtingsgevoeligheid en digitale signaalverwerking, bekend van de ECM-B1M, in een bijzonder compact formaat. Met keuze uit drie pick-up patronen wordt alleen het gewenste geluid opgenomen.

De ECM-G1 is perfect voor vloggen. De kleine en lichtgewicht microfoon verbetert video-opnames met een hoge geluidskwaliteit. Dankzij de onderdrukking van omgevingsgeluid en de heldere opname van frontaal geluid, kunnen gebruikers genieten van een uitstekende geluidskwaliteit bij het vastleggen van content.

ECM-B10

De ECM-B10 past digitale signaalverwerking toe op het geluid dat wordt opgevangen door vier krachtige microfooncapsules die gebruik maken van bundelvormende technologie. Hierdoor kan de gebruiker zelf instellen hoe de audio wordt opgenomen door de gevoeligheid van de microfoon vanuit verschillende richtingen te versterken. De microfoon biedt drie pick-up patronen: superdirectioneel, unidirectioneel en omnidirectioneel.

Wanneer een superdirectioneel patroon wordt gebruikt, vangt de microfoon geluiden op uit een beperkt gebied aan de voorkant en onderdrukt hij geluiden uit andere richtingen. De superdirectionele instelling is geschikt voor interviews, selfies en andere situaties waarin het bereik voor het opvangen van geluid beperkt is tot een klein gebied aan de voorkant.

De ECM-B10 biedt ook een unidirectionele patroon die geluid van achter de microfoon onderdrukt, terwijl geluid van een breed gebied aan de voorkant wordt opgevangen. Dit is perfect voor het opnemen van gesprekken tussen verschillende mensen. Voor extra flexibiliteit kan de gebruiker ook het omnidirectionele patroon selecteren. Bij deze variant wordt geluid in gelijke mate vanuit alle richtingen opgevangen, ideaal voor het opnemen van omgevingsgeluiden.

Kristalheldere opnames

De ECM-B10 maakt kristalheldere geluidsopnames mogelijk dankzij effectieve geluidsonderdrukking. Door digitale signaalverwerking in de microfoon zelf vermindert de ECM-B10 op effectieve wijze geluid voor heldere audio. Daarnaast creëert hij een efficiëntere postproductie workflow, omdat er minder audiobewerkingen nodig zijn.

De ECM-B10 kan worden gekoppeld aan camera’s die zijn uitgerust met een MI (Multi Interface) Shoe, analoog of voor de beste resultaten; met camera’s met een digitale audio-interface om audio direct als een digitaal signaal te verzenden voor onaangetaste geluidsopnamen van hoge kwaliteit. Daarnaast onderdrukt het schokken en trilling-onderdrukkende design van de microfoon op effectieve wijze laagfrequent trillingslawaai, terwijl het kabelloze ontwerp voorkomt dat ruis wordt overgedragen via de kabels. Het meegeleverde windscherm minimaliseert omgevingsgeluiden, zodat ook in de buitenlucht het opnemen van heldere audio eenvoudig wordt.

Aantrekkelijke functies

De compacte behuizing van de microfoon biedt flexibiliteit en mobiliteit, zelfs wanneer gimbals en grips worden gebruikt. Profiteer bovendien van grotere opnameflexibiliteit door de ECM-B10 via de MI-schoen te verbinden met een camera. Kabels of externe accu’s zijn niet meer nodig, de stroom wordt direct van de camera aan de microfoon geleverd. Gebruikers kunnen opnames blijven maken zonder zich zorgen te maken dat de accu leeg raakt.

Voor gedetailleerde instellingen is aan de achterkant van de microfoon een uitgebreide reeks audio-instellingen aanwezig. De gebruiker kan daardoor in één oogopslag de situatie controleren om ongewenste instellingen te voorkomen. Het design van de ECM-B10 is stof- en vochtbestendig, voor zorgeloze buitenopnames in combinatie met een soortgelijke stof- en vochtbestendige behuizing en lens.

ECM-G1

Helder geluid van hoge kwaliteit speelt een belangrijke rol bij het opnemen van video’s. De ECM-G1 heeft een microfooncapsule met een grote diameter (ca. 14,6 mm), waardoor het geluid helder wordt opgevangen en ruis wordt onderdrukt. Dit verbetert de kwaliteit van videoproducties.

De ECM-G1 is de perfecte microfoon voor vloggen omdat deze stemmen helder registreert, een windscherm bevat om windruis te verminderen en een geoptimaliseerde structuur heeft om frequentietrillingsruis te onderdrukken met anti-vibratiedempers. Wanneer de microfoon wordt aangesloten op een Sony-camera die is uitgerust met de Multi Interface (MI)-schoen, zorgt het kabelloze ontwerp dat er geen trillingsgeluiden via de kabel worden overgedragen.

Geen last van omgevingsgeluid

Geluid voor de camera wordt nu nog beter vastgelegd dankzij de super-cardioïde die zorgt voor helder geluid. Ook wordt het omgevinsggeluid onderdrukt waardoor alleen het gewenste geluid wordt opgenomen. Ideaal voor selfie-opnamen. Zelfs als er binnenshuis opnamen worden gemaakt, is de ECM-G1 zeer effectief in het verminderen van echo’s van muren en galm van stemmen, wat resulteert in heldere gespreksgeluiden.

Altijd en overal genieten van geluid van hoge kwaliteit

MI Shoe-ondersteuning zorgt voor meer flexibiliteit bij opnamen zonder batterij en zonder kabel. De stroom wordt rechtstreeks van de camera naar de microfoon geleid, dus geen problemen met lege batterijen of in de weg liggende kabels – zelfs niet bij opnamen met de variangle LCD-monitor horizontaal open.

De ECM-G1 is ultralicht, weegt slechts 34 g, en is zeer compact (B x H x D: 28,0 mm x 50,8 mm x 48,5 mm) zodat hij altijd en overal kan worden gebruikt. Tot slot is een opnamekabel meegeleverd voor het gemak en de microfoonaansluiting is compatibel met een breed scala aan apparaten, zoals camera’s en smartphones.