Thuisbatterij laat eigenaars zonnepanelen eigen groene stroom gebruiken

Voor het eerst is in detail berekend welk effect een thuisbatterij heeft op het verbruik van een Belg. Energieregisseur Eneco kreeg toegang tot de gedetailleerde gebruiksgegevens van de Tesla Powerwall-eigenaar, exact één jaar na de lancering van het toestel in België. Het gezin kon, in de periode van september tot maart, meer dan dubbel zo veel van de zelf opgewekte energie zelf gebruiken en ontlastte het elektriciteitsnet voor 58 procent.

Waar bij eigenaars van zonnepanelen de teller ‘s avonds druk blijft draaien, gebruiken de eigenaars van een thuisbatterij ook na zonsondergang hun eigen, zelf opgewekte stroom. Dat is het principe achter de Tesla Powerwall, die exact één jaar geleden in België werd gelanceerd. Het principe is nu voor het eerst ook in cijfers te vatten, na een analyse van gebruiksgegevens die door een Tesla Powerwall-eigenaar ter beschikking werden gesteld aan Eneco, een van de partijen die de Tesla Powerwall in België verdeelt. Uit de cijfers blijkt duidelijk hoe belangrijk thuisopslag is voor de duurzame toekomst van de stroomvoorziening in België. Het elektriciteitsnet werd voor 58 procent ontlast.

De Powerwall-data van Tom Nijsen (39) en Katrien Swennen (38) uit Kermt tonen aan dat het gezin sinds september al 42 dagen volledig van de batterij heeft kunnen leven, en dat in de donkerste dagen van het jaar. De voorbije weken draaide zijn huis dagen aan een stuk volledig op eigen kracht en ook op andere dagen werd het net fors ontlast. Goed voor 58 procent minder activiteit op het stroomnet en meer dan dubbel zoveel rechtstreeks verbruik van de zelf opgewekte stroom.

In Nederland, waar de minister van Economische Zaken al eerder wees op het belang van thuisopslag, heeft Eneco trouwens een proefproject lopen waarbij Tesla Powerwalls instaan voor de balancering van het net. Via ‘Crowdnett’ vangen zij de pieken en dalen in het energieverbruik op, waardoor er minder nood is aan vervuilende kolencentrales om het net in balans te houden. In ruil voor een vergoeding zouden eigenaars hun Tesla Powerwall ter beschikking kunnen stellen.