Toilet vraagt zelf om schoongemaakt te worden

De toiletten, de temperatuur en het bedrijfsrestaurant zijn de grootste bronnen van frustratie op onze werkplek. Dat blijkt uit onafhankelijk internationaal onderzoek. Om die frustraties weg te werken, zet facilitaire dienstverlener ISS in op sensortechnologie en big data, die het onder meer mogelijk maakt dat toiletten zelf signaleren wanneer het tijd is voor de schoonmaak.

Bijna de helft van de werknemers is niet tevreden met de netheid van toiletten en de kwaliteit van de bedrijfskeuken. Driekwart van de werknemers zegt ontevreden te zijn over de klimaatregeling. Dat blijkt uit onafhankelijk internationaal onderzoek in meer dan 50 landen en bij 155.000 werknemers, de Leesman Index.

Om komaf te maken met die frustraties, werkt ISS volop aan sensortechnologie. ISS is voortdurend bezig met het juist afstellen van die sensoren. Dat is nodig om de foutenmarge van de data die de sensoren doorsturen tot het minimum te beperken. Hierdoor is de sensortechnologie die ISS gebruikt de meest geavanceerde die momenteel op de markt. Hetzelfde geldt voor de bedrijfsrestaurants. Sensoren en camera’s meten hoeveel mensen in een gebouw zijn. Zo weet de keuken heel goed hoeveel maaltijden ze moet voorbereiden.

“We gaan allerlei data die de sensoren verzamelen combineren. Zo kunnen we algoritmes bouwen die ons met grote statistische zekerheid vertellen hoeveel warme maaltijden, hoeveel vegetarische schotels of hoeveel broodjes klaargemaakt moeten worden. En zo kunnen bedrijfskeukens verspilling tegengaan,” vertelt Klaartje Van Rossem, ISS.

De werkplek gaat ‘spreken’

Bedrijven die nu nieuwe kantoren bouwen of verbouwen, kunnen een hele reeks sensoren in hun gebouw, de ramen en deuren of het meubilair integreren. Die sensoren houden tal van variabelen bij. Naast temperatuur, licht en luchtkwaliteit meten ze ook voorraadniveaus in automaten of zeeppompjes. Of ze detecteren hoe vaak liften worden gebruikt, deuren worden geopend en hoe intensief werkplekken en vergaderruimtes worden bezet op verschillende momenten van de dag.

Wat is dan de impact van die sensortechnologie?

“Deze technologie vergroot niet alleen het welbevinden op het werk, het levert ook een financiële besparing op. Want de sensoren worden steeds betaalbaarder, en er is een performant netwerk om alle geregistreerde data naar servers door te sturen. Op basis van die data worden algoritmes ontwikkeld om verschillende diensten efficiënter te organiseren. Gevolg: bedrijven kunnen makkelijk een kostenbesparing realiseren van 10 tot 15%,” aldus Klaartje Van Rossem.