Topfotograaf zonder professionele camera

Tuurlijk, echt professioneel fotograferen is een vak apart. Maar tegenwoordig maak je ook als amateurfotograaf eenvoudig prachtige foto’s. En daarvoor hoef je niet eens over een dure professionele camera te beschikken. Veel smartphonecamera’s hebben namelijk al een heleboel in huis om dat ene perfecte Instagram-waardige plaatje te schieten. Hartjes en comments gegarandeerd! Hoe je je smartphone optimaal inzet om je te ontpoppen tot topfotograaf? Professioneel fotograaf Johan Lolos deelt handige tips waarin hij al zijn fotografiegeheimen deelt.

Corrigeer je belichting handmatig

In de pro mode van de OnePlus 9 Pro-camera heb je de mogelijkheid om de belichting van de foto handmatig aan te passen. Dit kan je doen door de lichtindex aan te passen via de EV-tool (die gaat van -2 tot +2), of door de sluitertijd aan te passen – de Shutter-tool. Hoe langzamer de snelheid (bijvoorbeeld 1/15), hoe helderder de foto zal zijn. 

Maak je foto’s nog mooier met een speciale app 

Camera’s maken uit zichzelf al prachtige foto’s. Maar je kunt nog een stapje verder gaan en je foto’s retoucheren met een gratis app zoals Snapseed. Daarmee pas je zelf het contrast, de verzadiging en de witbalans aan, en kan je zelfs foutjes corrigeren in je foto’s. Extra leuk: je vindt er ook een reeks filters en voorinstellingen om uit te kiezen. Zo heb je in enkele vingerbewegingen de perfecte foto! 

Maak opnamen in RAW 

In tegenstelling tot JPG kun je met het RAW-formaat, dat ook beschikbaar is op de OnePlus 9-serie, veel meer informatie in de afbeelding opslaan. Als je een app zoals Snapseed gebruikt, kan je gemakkelijk details uit de hooglichten of schaduwen ophalen, wat moeilijker gaat met het JPG-formaat. 

Zoek naar natuurlijke contrasten 

Het menselijk oog wordt van nature aangetrokken door contrasten. Vind je een plekje met een schaduwkant en een zonkant? Probeer dan beide elementen in je foto op te nemen. Zo maak je je foto nog een stuk interessanter. En dat combineren kan ook met andere elementen. Als je bijvoorbeeld zowel met warme als koude tonen in dezelfde foto werkt, krijg je een erg fotogeniek contrast. 

Voeg diepte toe aan je foto’s 

Maak je foto’s dynamischer, aantrekkelijker en leuker door er diepte aan toe te voegen. Hiervoor bestaat een heel simpel trucje: het enige wat je moet doen, is een voorgrond toevoegen. Maak je een foto van je kat (let’s face it, hoeveel maak je er in een week 😉)? Dan kan je je smartphone bijvoorbeeld achter het blad van een plant plaatsen, terwijl je je op de kat concentreert. Dan krijg je een wazige – maar artistieke – plant op de voorgrond én heb je ineens extra kleur toegevoegd. Geen kattenmens? No worries, met mensen werkt dit even goed! 

Vanaf deze week kan iedereen trouwens zijn True Colors laten zien met de exclusieve OnePlus #TrueColors Scanner voor Instagram. Deze scanner maakt gebruik van AI om de foto’s op je Instagram-feed te analyseren. Analyse compleet? Dan ontvang je een uniek kleurenpalet dat is gebaseerd op de kleuren die het meest voorkomen in je feed, zodat het net zo uniek en individueel is als jijzelf bent.

Meedoen aan de campagne en de bijbehorende wedstrijd? Het enige dat je hoeft te doen, is een foto op Instagram delen met de hashtag #TrueColorsBE. Je kan zo vaak meedoen als je wilt. Iedereen die meedoet maakt elke week – zolang de campagne loopt – kans op een OnePlus 9 Pro en een wereldreis om de True Colors van de planeet te ontdekken. Je hoeft overigens geen smartphone uit de OnePlus 9-serie te hebben om mee te doen!