Veilig video streamen onderweg? Zo doe je dat!

30% van de volwassenen bekijkt onderweg geen video via mobiele data uit schrik om zijn databundel te snel erdoor te jagen. Dat blijkt uit een onderzoek bij meer dan duizend Vlaamse ouders en jongeren, uitgevoerd door onderzoeksbureau Indiville in opdracht van Telenet [1]. Opvallend echter: een kwart van de volwassenen en 23% van de jongeren schatten hun dataverbruik fout in. Op het eind van de maand hebben ze gemiddeld nog de helft van hun bundel over. “Veel mensen weten niet wat er mogelijk is met hun databundel en surfen daarom met de rem op”, zegt Kristof Van Nuffel, verantwoordelijk voor de mobiele producten bij Telenet.

Meer dan 50% weet niet wat mogelijk is met hun databundel

Uit het onderzoek blijkt dat veel Vlaamse gezinnen met de rem op surfen omdat ze niet goed weten welke toepassingen veel of weinig data verbruiken. Zo weet liefst de helft van de gezinnen (53% volwassenen; 51% jongeren) niet wat er mogelijk is met 1 gigabyte: hoeveel ze kunnen instragrammen, hoe lang muziek of video streamen, … Een op vijf (21%) van de volwassenen maakt zich zorgen dat ze niet zullen toekomen met hun beschikbare data in de maand. Bij jongeren is dat zelfs 45%.

30% van de volwassenen bekijkt daarom onderweg geen video. 61% van de ouders verbiedt hun kinderen zelfs video te kijken op mobiele data. Om het dataverbruik te beperken, schakelen veel gezinnen dan ook zo snel mogelijk over op wifi. 61% van de volwassenen zegt dat te doen en 88% van de jongeren.