Zelf getest: Nikon Z50

Op zoek naar een spiegelloze camera? De Nikon Z50 is een ideaal instapmodel van uitstekende kwaliteit en met een scherpe prijs. Met deze camera maakt Nikon fotograferen voor iedereen toegankelijk. Overschakelen van een spiegelreflexcamera naar een systeemcamera gaat éénvoudig en de mogelijkheden zijn uitgebreid. De Nikon Z50 zou een ideale camera zijn voor op reis. Wij mochten het toestel testen!

Compacte systeemcamera

De Nikon Z50 voelt onmiddellijk goed en stevig aan en dat is vooral te danken aan de compactheid van het toestel. Ook het gewicht van 450 gram speelt hier ongetwijfeld een rol in. Het 3,2 inch LCD-scherm met één miljoen pixels werkt ook als touchscreen en is draaibaar. Ideaal dus voor selfies of foto’s in kikvors- of vogelperspectief. Verder kan je een microfoon aansluiten op de Z50, maar geen koptelefoon. De geheugenkaarten die je kan gebruiken zijn nog steeds SD-kaarten en verder is de camera stof- en waterbestendig.

Gedetailleerde afbeeldingen

Met een CMOS-sensor van 21 megapixel en een resolutie van 5568 x 3712 pixels is het resultaat verbazingwekkend goed. De beelden zijn scherp en gedetailleerd. Wil je nog straffere afbeeldingen? Maak dan je foto’s in RAW in plaats van in JPEG. De kleuren zijn warm en realistisch. Scherpstellen gaat éénvoudig via de autofocus en er zijn 209 autofocuspunten. Leuke extra: er is ook een Eye Detection autofocus waardoor hoofden onmiddellijk worden herkend. Met de Nikon Z50 kan je tot 11 foto’s per seconde maken.

Kwalitatieve video’s

Een reden om over te schakelen van een spiegelreflexcamera naar een spiegelloze systeemcamera zoals de Nikon Z50 kan de videofunctie zijn. Zo kan je bij een spiegelreflexcamera enkel op het LCD-scherm kijken om te filmen, maar bij een spiegelloze camera kan je ook via de zoeker te werk gaan. In 4k kan het toestel tot 30 frames per seconde filmen en in Full HD tot 120. Hou enkel de batterijduur in de gaten want video’s maken vraagt uiteraard meer van de camera.