Adembenemende landschappen in de Vendée

De Vendée ligt aan de Atlantische kust, op 7 uur rijden van Brussel. Het uitgestrekte landschap is de ideale vakantiebestemming in deze tijden: de kustlijn is ruim 250km lang, waarvan 140km brede fijne zandstranden. Bovendien telt deze streek 1.800 km fietspaden en ruim 100.000 hectare moerasgebied. De landschappen zijn zeer gevarieerd en je waant je er vaak ergens anders. Ontdek 5 adembenemende landschappen.

De sfeer van Venetië in het moerasland Marais Poitevin

Dit moerasgebied wordt doorkliefd door ruim 320 km bevaarbare kanalen. Het bekendste deel van dit moerasland wordt ‘het groene Venetië’ genoemd en strekt zich uit over een gebied van 28.000 hectare. Het landschap wordt hier getekend door silhouetten van bomen die door de wind zijn vormgegeven, groene kathedralen en tunnels, waaronder de ‘plate’, een soort van gondel, zachtjes voortglijdt met behulp van een lange stok, de ‘pigouille’.

Een stukje Ierland op het eiland Yeu

Dit eiland is een aaneenrijging van schilderachtige haventjes, ongerepte baaien en kronkelende paadjes tussen rots en heide… Het zijn adembenemende, winderige landschappen die aan Ierland doen denken. Je ontdekt er de vergeten smaak van ambachtelijke sorbet of nectar tijdens een bezoekje aan een witgepleisterde boerderij. Je kunt er een middag doorbrengen tussen de schapen en nadien halt houden in een van de winkeltjes van lokale kunstenaars. Het eiland Yeu ligt het verst van de Franse Atlantische kust, op 17 kilometer.

Canadese landschappen in het woud van Mervent-Vouvant of het heggenlandschap

Het uitgestrekte woud van Mervent-Vouvant of de granieten rotsen van ‘Le Chaos de Piquet’ vormen fascinerende, woeste landschappen. Je dwaalt van heuvel naar heuvel met een indrukwekkend uitzicht op het heggenlandschap van de Vendée. Tussen de groene landschappen duiken overblijfselen van oude kastelen of bruggen op, getuigen uit een ver verleden.

Klein Californië in La Tranche-sur-Mer of in Jard-sur-Mer

Zon, wind en golven: La Tranche-sur-Mer is een bekende hotspot bij surfers. Het plaatsje kreeg dan ook de bijnaam ‘Klein Californië’. Het 13 km lange strand leent zich uitstekend tot zonbaden en luieren. Op het strand tref je ‘la case d’Elo’ aan, waar alles van hout is, ook de tafels, stoelen en ligstoelen, die in de duinen zijn opgesteld. De sfeer is helemaal anders in Jard-sur-Mer, waar de rotsen van Saint-Nicolas dapper de oceaan trotseren en oker en bruin kleuren, zoals de rotskust van Californië.

Noirmoutier: zoals in Andalusië

Met zijn aardbeibomen, zuiderse vegetatie, warme zandstranden en witte huizen met kleurrijke luiken is Noirmoutier de ideale badplaats voor natuurliefhebbers. Op het eiland en vooral in het bos van Chaize lijkt de tijd te hebben stilgestaan dankzij de mooie landhuizen van vroeger en de houten strandcabines aan zee. Het is er heerlijk struinen in de smalle, pittoreske straatjes van vissersdorpjes zoals Le Vieil. Bij laagwater kun je de zee oversteken langs de Passage du Gois, een oversteek tussen het eiland en het vasteland die bij hoogwater volledig wordt overspoeld met zeewater.

Voor meer informatie: www.vendee-tourisme.com