Allereerste MICHELIN Gids Dubai 2022

De allereerste selectie van de MICHELIN Gids Dubai 2022 is onthuld, met in totaal 69 restaurants en 21 verschillende keukens. Daarvan krijgen 14 restaurants een Bib Gourmand, negen een MICHELIN ster en twee zaken twee MICHELIN sterren. Dubai, de nieuwste toevoeging aan de 35 culinaire bestemmingen in Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Azië-Pacific en Europa, is de thuisbasis van duizenden restaurants met een grote verscheidenheid aan keukens, van fine dining tot street food, onder leiding van getalenteerde internationale en lokale chef-koks. De MICHELIN Gids Dubai biedt een frisse blik en nieuwe inzichten in de diversiteit, creativiteit en multiculturele aard van de restaurants – een aanbod dat zijn oorsprong vindt in de traditionele Emirati-keuken, maar ook in de keukens van meer dan 200 andere nationaliteiten die in de stad wonen.

De MICHELIN Gids Dubai 2022 in een oogopslag

  • 2 restaurants met twee MICHELIN sterren: Il Ristorante – Niko Romito ontvangt Twee MICHELIN sterren voor zijn moderne Italiaanse keuken, gekenmerkt door evenwicht, zuiverheid en helderheid. Ingrediënten van topkwaliteit worden ingevlogen uit Italië, met als hoogtepunten vis- en pastagerechten. STAY by Yannick Alléno, gevestigd in een koloniaal pand op The Palm, maakt indruk met zijn less-is-more aanpak, wat resulteert in verfijnde gerechten geïnspireerd op de Franse keuken.
  • 9 restaurants met één MICHELIN ster: 11 Woodfire, Al Muntaha, Armani Ristorante, Hakkasan, Höseki, Ossiano, Tasca by José Avillez, Torno Subito, Trèsind Studio.
  • 1 restaurant met een MICHELIN Green Star voor Duurzame Gastronomie: Lowe.
  • 14 Bib Gourmand-restaurants: Al Khayma, Bait Maryam, Brasserie Boulud, Fi’Lia, Folly, Goldfish, Ibn Albahr, Indya by Vineet, Kinoya, Ninive, Orfali Bros, REIF Japanese Kushiyaki, Shabestan, Teible.
  • 44 door MICHELIN geselecteerde restaurants.

Dubai verwelkomde in 2021 7,28 miljoen internationale gasten die er ook overnachtten, wat neerkomt op een groei van 32 procent op jaarbasis. Dit is een belangrijke mijlpaal in het wereldwijde herstel van het toerisme, waardoor de stad stevig op koers ligt om duurzame groei te realiseren, en zijn doel te realiseren om ’s werelds meest bezochte bestemming te worden. Het emiraat was ook populair bij Belgen, in 2021 bezochten ongeveer 50.443 Belgen de stad. Deze cijfers onderstrepen de veerkracht en de heropleving van de reis- en toerismesector van de stad. Nu toeristen meer en meer hun weg (terug)vinden naar Dubai om de eetcultuur en het culinaire erfgoed van verschillende bestemmingen te ontdekken, zal de lancering van de MICHELIN Gids Dubai dit jaar een drijvende factor vormen die de stad positioneert als de bestemming bij uitstek voor fijnproevers die op zoek zijn naar authentieke culinaire ervaringen – voor alle smaken en elk budget.

Issam Kazim, CEO van Dubai Corporation for Tourism and Commerce Marketing: ” Vandaag is een historische mijlpaal voor Dubai. Een totale selectie van 69 restaurants werd opgenomen in de MICHELIN Gids Dubai, met voor wel negen zaken een MICHELIN ster en voor twee zelfs twee – een duidelijk bewijs van de culinaire uitmuntendheid van Dubai. Daarbij vergeten we ook niet de 14 Bib Gourmand-restaurants die een selectie van verborgen juweeltjes in Dubai bevatten, waardoor fijnproevers kunnen genieten van heerlijk eten tegen een betaalbaar budget. Een gastronomisch aanbod dat zijn spotlight meer dan verdient. Dubai werd onlangs verkozen als de meest populaire bestemming ter wereld bij de Tripadvisor Traveller’s Choice Awards 2022. Door de lancering van de Michelin Gids Dubai wordt Dubai nog meer op de kaart gezet als een gastronomische bestemming over de hele wereld – we zijn dan ook vereerd om officieel toe te treden tot de MICHELIN Gids familie. “

Historisch moment

De selectie werd gemaakt volgens de beproefde methodologie van de jury van de MICHELIN Gids. Zij baseren zich op vijf universele criteria, waaronder de kwaliteit van de ingrediënten, de kookkunst, de harmonie van de smaken, hoe de persoonlijkheid van de chef-kok terugkomt in de culinaire ervaring, en de samenstelling van het menu.

“Deze allereerste selectie van restaurants in Dubai markeert een historisch moment voor de MICHELIN Gids en het Midden-Oosten,” zegt Gwendal Poullennec, internationaal directeur van de MICHELIN Gids. “Wat het culinaire landschap van Dubai zo bijzonder maakt, is de weerspiegeling van de meer dan 200 nationaliteiten die de stad hun thuis noemen. De MICHELIN Gids geeft restaurantbeoordelingen weer met een uitgebreid systeem van symbolen, waarvan de wereldwijd bekende MICHELIN sterren de hoogste waardering uitdrukken. Eén MICHELIN ster wordt toegekend aan restaurants met “een keuken van hoge kwaliteit die een bezoek waard is”. Heeft een restaurant “een uitstekende keuken die een omweg waard is”, dan verdient die twee MICHELIN sterren. Drie MICHELIN sterren worden uitgereikt aan zaken met “een uitzonderlijke keuken die een speciale reis waard is”.

Naast de felbegeerde sterren bevat de selectie ook de populaire Bib Gourmand-categorie, een onderscheiding die wordt toegekend aan restaurants die driegangenmenu’s bieden voor een redelijke prijs.