Als een sardien in het water

De authentieke badplaats Saint-Gilles-Croix-de-Vie in de Vendée heeft een reputatie opgebouwd als regionale hoofdstad van de sardien. Je komt er dus overal sardienen tegen en voelt je er zowel letterlijk als figuurlijk “als een sardien in het water”. 

De naam Saint-Gilles-Croix-de-Vie wordt geassocieerd met het lekkere zilverkleurige visje, omdat het de belangrijkste sardienenhaven is aan de Franse Atlantische kust. De stad heeft dus een grote passie voor de sardien!

Een beetje geschiedenis

Volg de sardienenroute, die het verhaal vertelt van dit smaakvol visje langsheen 13 historische en toeristische bezienswaardigheden in de stad Saint-Gilles-Croix-de-Vie. Deze route doorkruist de oude visserswijk, ook de Marokkaanse wijk genoemd. Die naam verwijst naar het verleden van de stad die aan het einde van de 16e eeuw Spaanse Moren opving, die op de vlucht waren voor de religieuze conflicten in hun land. Zij leerden de plaatselijke bevolking een nieuwe visserstechniek: het drijvend net. Die techniek zal de lokale economie hertekenen, aangezien de haven zich sindsdien heeft gespecialiseerd in sardienen.

Het vissershuis is een bevoorrechte getuige van de plaatselijke geschiedenis en biedt een overzicht van het eenvoudige, rustieke leven van de vissers en hun gezinnen in het begin van de 20e eeuw. De route laat je ook flaneren in de vissershaven en langs de kaaien van de jachthaven.

Feest voor de smaakpapillen

De sardien verdiende haar lentefeest! Om de start van het visseizoen van deze stervis te vieren zoals het hoort, worden tal van activiteiten georganiseerd in het hele Pays de Saint-Gilles-Croix-de-Vie. Op het menu van het lentefeest van de sardien: culinaire workshops en allerlei activiteiten voor lekkerbekken, gezinnen en cultuursnuivers. Naast haar jaarlijkse feest, heeft ze ook haar kleine museum. Atelier de la sardine vertelt de geschiedenis van de laatste nog actieve conservenfabriek in de Vendée: Gendreau. 

Natuurlijk zijn sardienen het lekkerst op je bord. Ook topchefs brengen een ode aan deze vis. De streek huisvest dan ook twee sterrenchefs die je smaakpapillen verwennen met de beste producten van Pays de Saint-Gilles-Croix-de-Vie. Jean-Marc Perochon van Brisants laat zich vooral inspireren door de oceaan en Nicolas Coutant van Genêts doet ons watertanden met zijn kleurenballet in het bord!

In Saint-Gilles-Croix-de-Vie voel je je altijd “als een sardien in het water”, want het stuifwater en jodium zijn het handelsmerk van de streek.

Je kunt ze van nabij proeven door de golven te trotseren. In Brétignolles-sur-Mer kunnen zowel eendagssurfers als ervaren rotten hun hartje ophalen dankzij twee spots van verschillend niveau. Op de grote zandvlakten van de spots van Dunes 1 en 2 leer je stap voor stap de kunst om de golven te bedwingen. De spot van La Sauzaie en zijn reefbreak doen dan weer het hartje van de meest ervaren surfers sneller slaan. Deze reefbreak staat bekend om zijn krachtige, holle en buisvormige golven, zowel lefthanders als righthanders. 

Voel je nog geen surfkriebels? Ga dan voor een andere watersport zoals strandzeilen, peddelsurfen, zeilen of kitesurfen langs de 32 kilometer lange kustlijn.

Ben je meer op je gemak met de voeten op de grond dan in het water? Spring dan op je stalen ros voor een tocht op de 400 km bewegwijzerde fietspaden om verschillende omgevingen en landschappen te ontdekken, zoals de uitgestrekte duinen, de wijngaarden van Brem-sur-Mer of de rotskusten.