Atlantische Loirestreek op het ritme van het water

De Atlantische Loirestreek is de perfecte bestemming voor waterliefhebbers: de regio ligt niet alleen aan de Atlantische oceaan, maar wordt ook nog eens doorkruist door de prachtige Loire en tal van andere rivieren. Maar ook de kanalen, meren en moerassen zijn een waar plezier voor waterratten die op zoek zijn naar bijzondere water(sport)activiteiten. We hebben er enkele voor jou geselecteerd.

Duik naar de zeebodem bij Ile d’Yeu

Ile d’Yeu is een paradijselijk eilandje op 17 km van de Atlantische kust en spreekt ongetwijfeld aanbidders van ongerepte natuur aan. Het eiland met granieten kustlijnen staat bekend om haar kleine witte huisjes, mimosa bomen, prachtige fijne zandstranden en de heerlijke dennengeur. Op deze mooie plek ontdek je het onderwaterleven, verzorg je je duikuitrusting bij duikcentrum « de la Meule » en trek je zelf op verkenning uit.

De Loire per boot

Met een boottocht over de kronkelende Loire ontdek je de rustgevende schoonheid van de laatste wilde rivier in Europa op een originele manier. Diverse tochten van een uur, een halve dag of langer behoren tot de mogelijkheden. Hierbij ontdek je de flora en fauna terwijl je begeleid wordt door een gespecialiseerde gids: een visser, gepassioneerd historicus, vakkundige fotograaf, professioneel oenoloog of muzikant…!

Op het natuurlijke ritme van de Zoutroute

In de buurt van Challans en Noirmoutier lopen de beekjes als doolhoven door de oude zoutpannen van de Vendée. Per kano heb je toegang tot bijzondere plekken die te voet niet bereikbaar zijn. Begin je kanotocht bij de pier en ontdek de zoutpannen op een geheel andere manier! Kies voor een kanotocht in de vroege ochtend waarbij je geniet van het ontwaken van de natuur en de absolute stilte. Een verbazingwekkende ervaring tussen de zoutpannen bij zonsopgang, vergezeld van een smakelijk ontbijt aan het water!

Geen vroege vogel? Bewonder de mysterieuze schemeringen van de Bretons-Vendese moeraslanden bij het vallen van de nacht, een perfect moment om de moerasdieren te bekijken onder de sterrenhemel.

Word kapitein van je eigen woonboot

De Mayenne is één van de mooiste rivieren van Frankrijk, die je al varend kunt ontdekken vanaf de stad Mayenne tot aan Angers. Zonder vaarbewijs kun je een woonboot voor een weekend, een week of langer huren.

Met een gemiddelde snelheid van 6 km per uur vaar je langs de unieke bezienswaardigheden en landschappen. Aan het water kom je dieren tegen en bewonder je het rijke en diverse waterplantenaanbod. Aan de ene kant een oud dorp of abdij, aan de andere een watermolen of kasteel: al kronkelend tussen de heuvels navigeer je op het ritme van de sluizen. De sluiswachters delen graag hun waardevolle tips over de bijzondere plekjes die je kan ontdekken.

Met je hoofd in de wolken op een Stand Up Paddle

Stand Up Paddle is een watersport die aan populariteit wint: het is eenvoudig te beoefenen op rustig water en je beleeft een unieke ervaring. Zodra je de peddel en plank – iets breder dan een surfbord – hebt uitgekozen, oefen je eerst met het vinden van je evenwicht. Hierna beweeg je rustig voort op de rivier in kleine groepjes. Terwijl je de natuur bewondert geniet je samen met familie of vrienden van deze ontspannende watersportactiviteit: een idyllische ervaring! Tijdens een stop onderweg proef je de lokale producten.

Bij la Tranche-sur-Mer, aan de kust van de baai van La Baule en in Saint-Martin de la Place kun je een « big paddle » of « reuzenpaddle » uitproberen. Op zo’n enorme groepsplank met wel 10 personen krijg je zeker de slappe lach!

Bezoek het mysterieuze Île Dumet

Bij de kust van Piriac-sur-mer in de Atlantische Oceaan ligt het kalme Île Dumet met haar mysterieuze geschiedenis. Deze plek fascineert nieuwsgierige toeristen die op zoek gaan naar de verborgen geheimen. Op het eiland leven slechts aan paar zeemeeuwen en aalscholvers die genieten van de dichte begroeiing en de herinnering aan een schat die er ooit, tijdens de Slag bij Quiberon, verborgen lag.

Met een kayak, een stand up paddle of op de toegestane wandelpaden kun je dit kleine stukje paradijs verkennen, dat slechts beperkt toegankelijk is voor publiek.