Beleef deze bucketlistactiviteiten in Gambia

Een reis naar Gambia hoort sowieso op je bucketlist thuis. Je trekt er niet alleen door het kleinste land op het Afrikaanse continent. Je flaneert er langs een uitgestrekte kustlijn én volgt de Gambiarivier doorheen de rest van het land. Daar ontmoet je de gastvrije bevolking en beleef je heel wat onvergetelijke avonturen. De zes activiteiten die je absoluut niet mag missen? Die sommen we hieronder voor je op.

Een Gambiaanse maaltijd koken

De Gambiaanse keuken is bijzonder kleurrijk en smakelijk. Tover je graag zelf een lokale maaltijd op tafel? Ida ontvangt je in haar huis en dompelt je onder in de Afrikaanse gastronomie. Maar niet zonder eerst in haar kleerkast te piepen. Want een Gambiaanse kok … die draagt een traditionele outfit!

De kookcursus begint op de vissersmarkt van Tanji, waar je samen met Ida verse ingrediënten shopt. Daarna neem je plaats achter het fornuis en ontdek je de pure, verfijnde Gambiaanse smaken. Tijdens het koken maakt Ida je ook wegwijs in de Afrikaanse muziek en daagt ze je uit voor een gezelschapsspel. Aan het eind van de dag proef je van je culinaire creatie tijdens een onvergetelijk diner.

Nijlpaarden en chimpansees spotten

De Gambiarivier doorkruist het hele land. Wie de oevers volgt, botst op verschillende adembenemende natuurparken. Zo bezoek je het Chimp Rehabilitation Project in River Gambia National Park. Dit beschermde natuurgebied bestaat uit drie eilanden waar zo’n honderd chimpansees leven. Je bewondert hen tijdens een twee uur durende boottocht op de rivier, waarin ook talrijke nijlpaarden en zelfs enkele krokodillen baden.

Meer dan vijfhonderd vogelsoorten observeren

Meer dan vijfhonderd: zoveel vogelsoorten leven er in Gambia. Ze houden zich schuil in bossen, mangroves en moerassen. Sommigen overleven hier het hele jaar door, anderen komen alleen overwinteren. Je ziet niet alleen sierlijke steltlopers, ook tropische papegaaien, imposante roofvogels en schattige bijeneters vliegen je voorbij.

Heel wat plaatselijke gidsenkringen begeleiden je graag tijdens je zoektocht. Zowel groepen als individuele reizigers boeken makkelijk een professionele vogelwandeling of meerdaagse tocht.

Shoppen op de lokale markten

Gambia staat bekend om z’n plaatselijke markten. De Royal Albert Market in Banjul is ongetwijfeld de bekendste. Al zijn ook de ambachtelijke markten van Serekunda en Bakau zeker de moeite waard. Je snuift er heel wat couleur locale op én scoort ondertussen enkele geweldige souvenirs voor de thuisblijvers. Zo snuister je tussen kleurrijke sieraden, houten decoratiestukken, lederen portefeuilles en zelfs op maat gemaakte kledingstukken.

De markt van Tanji blinkt dan weer om een heel andere reden uit. Dit traditionele dorp huisvest namelijk heel wat vissers. Op de markt brengen ze hun dagverse vangst aan de man.

Genieten van de zonsondergang op het strand

Nergens is de zonsondergang zo betoverend als op het strand. En dat zeker in Gambia. De laatste zonnestralen werpen er namelijk een rode gloed over het water. Daardoor lijkt de kustlijn wel weggelopen vanop een postkaartje. Het perfecte moment dus voor wie enkele knappe reisfoto’s wil maken. Je hoeft je zelfs niet warm aan te kleden, want ook ’s avonds profiteer je nog van zalig warme temperaturen.

Logeren in een Gambiaanse lodge

Op zoek naar een fantastisch logeeradres? Gambia ligt bedekt met uitmuntende lodges. Zo kijk je in de Mandina Lodges aan de ene kant uit op de Gambia-rivier … en aan de andere kant op het spectaculaire Makasutu Forest. Je overnacht er dus middenin de wildernis. Al doe je dat wel in stijl.

Vanuit de Ngala Lodge zie je dan weer het strand en de zee opdoemen. Alsof dat nog niet genoeg is, pakt het resort ook uit met een knap buitenzwembad en een privaat strand met comfortabele ligbedden.