Belgen kopen gemiddeld om de twee uur een Spaanse woning

Exact 4.108 landgenoten hebben vorig jaar een Spaanse casa gekocht. Gemiddeld zet dus om de twee uur en acht minuten een Belg zijn handtekening voor de aankoop van een woning in Spanje. Dat blijkt uit de nieuwe jaaranalyse van Azull, Belgisch marktleider in Spaans vastgoed, op basis van officiële cijfers van de Spaanse registratiekantoren. De Belg is bovendien meer dan ooit verslaafd aan nieuwbouw: in maar liefst één op de drie gevallen gaat het om een nieuwbouwproject. Vooral de Costa Blanca is populair, goed voor 31% van de Belgische aankopen. En opmerkelijk: met de Brexit in het achterhoofd, blijken ook de Britten steeds meer verknocht aan Spanje, dat onlangs door Bloomberg uitgeroepen werd tot ‘gezondste land ter wereld’.

De Belgische rush op het Spaanse vastgoed heeft een indrukwekkend hoogtepunt bereikt: vorig jaar kochten de Belgen gemiddeld om de twee uur en acht minuten een woning in Spanje. Daarmee kwam het totaal op maar liefst 4.108 aankopen door landgenoten, een aantal dat ondertussen al meer dan zeven (!) keer hoger ligt dan 10 jaar geleden, toen het er nog maar 540 waren. Dat blijkt uit de nieuwe jaaranalyse van Azull, de Belgische marktleider in Spaans vastgoed, die de officiële cijfers van de Spaanse registratiekantoren onderzocht.

Ook opvallend: de Belgen zijn nummer één als het op nieuwbouw aankomt. Eén op de drie aankopen door een Belg is – of maakt deel uit van – een nieuwbouwproject, goed voor 1.349 woningen. Zelfs de Britten, die meer dan dubbel zo veel Spaanse woningen kopen dan onze landgenoten, kochten ‘maar’ 1.307 nieuwbouwwoningen.

Het gaat ook duidelijk niet alleen om studio’s of kleine appartementen. Onze landgenoten hebben het graag groot: 33,1% van de woningen die we in 2018 kochten was groter dan 100m2. En dat ondanks het feit dat de prijzen in Spanje jaar na jaar blijven stijgen. Ook nu is er opnieuw een stijging van 8% ten opzichte van 2017.

Costa Blanca steeds populairder

De Belgen trekken vooral naar de Costa Blanca, goed voor 31% procent van de verkochte woningen en daarmee met voorsprong het populairst. Daarna volgt de Costa del Sol met 18%. De Balearen, de eilandengroep met Mallorca en Ibiza, liggen het minst goed in de markt, daar kochten vorig jaar maar een 60-tal Belgen (1,4%).

Tenerife doet het dan weer onverwacht goed bij de Belg. In 2018 verwierven onze landgenoten er bijna 500 woningen (12%), terwijl onze buurlanden net van het eiland wegblijven. De Fransen kochten er bijvoorbeeld maar een 130-tal woningen en de Nederlanders zelfs geen enkele.

Spanje als toevluchtsoord voor Brexit

Ook de cijfers van de Britten – al jarenlang de koplopers – tonen een opmerkelijke trend. In 2017, het jaar na het referendum over de Brexit, kende de verkoop aan Britten een daling van 10%. Maar in 2018 kochten de Britten terug 11 procent méér woningen in Spanje, goed voor meer dan 10.000 verkopen.

Gezondste land ter wereld

Een andere mogelijke verklaring voor de rush op het Spaanse vastgoed? Uit een recent onderzoek van Bloomberg, gebaseerd op cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), blijkt dat Spanje het ‘gezondste land ter wereld’ is. Tot voor kort stond Italië steevast bovenaan Bloomberg’s lijst, maar vorig jaar stak Spanje zijn buurland voorbij. Het Mediterrane eetpatroon – veel groenten, fruit, noten, olijfolie, vis en kip – en de hoge levensverwachting van Spanjaarden zijn de belangrijkste factoren. België moet voorlopig tevreden zijn met een 28e plaats op de lijst.