Bikepacking en gravel in de Vaucluse

Met haar zachte klimaat en ontelbare bezienswaardigheden is de Vaucluse een ideale fietsbestemming. Dankzij aangepaste voorzieningen en accommodatie is de regio helemaal klaar voor de nieuwe fietstrend: gravelfietsers en bikepackers worden er nu ook met open armen verwelkomd.

Al gehoord van bikepacking? Je verkent een streek per fiets langs meerdaagse routes. Je neemt alleen wat lichte bagage mee en overnacht in een tent, hotel of gastenkamer. De keuze van de fiets is van cruciaal belang. Velen opteren voor een gravelfiets, een polyvalente fiets, die zich perfect leent voor een trektocht in de volle natuur. Je trekt op pad met een minimum aan voorbereiding: je maakt een goede keuze van wat je al of niet meeneemt in je bagage, je kunt je fiets zelf herstellen en je goed oriënteren. Deze manier van reizen kent hoe langer hoe meer aanhangers. Je kunt immers alle tijd nemen om een bestemming in alle vrijheid grondig te verkennen en uithoeken te ontdekken die anders onbereikbaar zouden zijn.

‘Gravelroutes’

De Vaucluse is de place to be voor bikepackers. Zo zijn er verschillende nieuwe gravelroutes uitgestippeld, voor alle mogelijke niveaus. Zoals de route ‘Gravel à côteaux tirés’: dit korte parcours tussen wijngaarden, bossen en lavendelvelden is ideaal voor een initiatie met als extraatje een enkele onvergetelijke uitzichtpunten. De route ‘Gravel Antik’ is een langere lus met minder hoogteverschillen. Ze slingert tussen mediterrane heuvels en wijngaarden langs typische dorpjes vol charme. Onderweg geniet je van schitterende panorama’s. Een derde route, ‘Gravel Dentelles’, strekt zich uit over 50 km. Je belandt in het hartje van het gebergte Dentelles de Montmirail, met zijn hoge smalle pieken. Op hete zomerdagen is het echter geen goed idee om deze zwaardere tocht te ondernemen. Voor wie verder wil fietsen, is een nieuwe kaart van uitgeverij VTOPO met de gravelroutes van het departement verkrijgbaar voor € 13,50. De kaart bevat 30 parcours van alle niveaus alsook een grote graveltocht.

Met je gezin in de Vaucluse fietsen?

Geen enkel probleem: rond Avignon zijn makkelijkere routes uitgestippeld, zoals die langs de kanalen. Of een route die het riviereiland Île de la Barthelasse doorkruist, een prachtig parcours van 14 km aan de rand van het water met adembenemende uitzichten op het Pausenpaleis. De stad beschikt over tal van voorzieningen voor fietsers en behaalde in 2020 het label ‘Accueil Vélo’, dat een kwaliteitsvolle dienstverlening voor fietsers garandeert. De fietsroute Via Venaissia langs de oude spoorlijn van het graafschap Comtat Venaissin is verlengd: ze loopt nu van Orange naar Robion via Carpentras, Pernes les Fontaines en L’Isle sur la Sorgue.

Fietsvriendelijke adresjes

De tussenstop is bijna even belangrijk als de fietstocht zelf. In de Vaucluse worden fietsers in tal van hotels, gastenkamers, gîtes, campings … speciaal in de watten gelegd. Bijvoorbeeld in Nesk, een paradijs voor tweewielers. Het is gelegen in Sault, het vertrekpunt voor de Mont Ventoux, en biedt een hybride concept: het is zowel een hotel voor fietsers als een klein museum met een verrassende collectie over de wielerwereld. Verder is er een beveiligd fietslokaal, laadinfrastructuur, gereedschap om fietsen te herstellen of schoon te maken, vestiaire met kluisjes met hangsloten, jacuzzi, hamam, sauna en cabine voor cryotherapie … Kortom, alles is voorzien. Een ander fietsvriendelijk adres is La Bastide O Naturel, een fraai Provençaals landhuis in Piolenc, op een steenworp van de Via Rhona of het meer Li Piboulo. Ook hier vind je alles wat je nodig hebt: fietsgarage, picknickmand, fietsherstellingskit, wasmachine …

Het splinternieuwe Centre Départemental de Plein Air et de Loisirs, dat tegenover de beroemde bergtoppen Dentelles de Montmirail is gelegen, is het eerste Franse initiatiecentrum voor gravel en bikepacking. Het omvat een groepsgîte en een restaurant. Bovendien kun je er terecht bij een gespecialiseerde monitor of voor de verhuur van gravelfietsen (allemaal ontworpen en geassembleerd in Méthamis in de Vaucluse door MW Cycles). Je kunt er ook aangepast bagagemateriaal (fietstassen die worden bevestigd aan het kader, het stuur of onder het zadel) en gps’en lenen. Een verblijf is mogelijk vanaf één dag tot een sportstage van 5 dagen (uitsluitend na reservering).