Bikeparadijs Zillertal

Het Zillertal laat harten van bikers sneller kloppen! Het unieke landschap met de brede dalbodem, de bloeiende alpenweiden en het imposante panorama met talrijke drieduizenders bieden optimale voorwaarden om het Zillertal per bike te ontdekken.

Terecht is het Zillertal met zijn meer dan 1200 km aan bikeroutes beoordeeld als Oostenrijks beste bikeregio. Hier vindt ieder zijn of haar droomtraject, van de dalbodem en de brede paden op de alpenweiden tot aan de spectaculaire trails met veeleisende hoogteverschillen. Wandelaars en bikers zitten elkaar op het royale wegennet nauwelijks in de weg. En hier komt nog de ideale hoogte bij: vanaf 1000 meter is de lucht vrij van graspollen en het licht verminderde zuurstofgehalte in de lucht stimuleert het hele lichaam. “Train high, sleep low”, op de berg trainen en in het dal slapen garandeert de beste trainingseffecten en belooft een grote hoeveelheid extra power, ook voor het werk.

Meer dan 1200 km bikeroutes in een adembenemend bergdecor

Het Zillertal staat bekend om de uitstekende berghutten en uiterst moderne bergliften in de winter. ’s Zomers kunnen ook bikers hiervan profiteren, want ook zij hoeven niet altijd te vertrouwen op pure spierkracht om de toppen van de Zillertaler en Tuxer Alpen te bereiken. De oplossing: de Zillertaler zomerliften, die fietsers met de Zillertal Actiefkaart in de zak van hun fietsshirt, dagelijks gratis een retourrit aanbieden. In de dalstations kunnen bikers over comfortabele toegangsplatforms rijden om vervolgens gelijkvloers in de ruime gondels te stappen. Het voorwiel hoeft niet te worden gedemonteerd en zo bereikt vrijwel iedereen moeiteloos de mooiste startpunten voor grandioze panoramatochten. Terwijl je in de lift comfortabel de eerste 1000 hoogtemeters neemt, heb je de tijd om de natuur te bewonderen en om te ontdekken, waarom het Zillertal een van de absolute topbestemmingen voor bikers in de Alpen is.

Hoog de bergen in! Comfortabele E-biketochten in het Zillertal

Voor alle plezierfietsers, natuurliefhebbers en liefhebbers van lekker eten en drinken worden in het Zillertal tochten met E-mountainbikes aangeboden. Met de uiterst moderne mountainbikes met elektromotor trap je als het ware met rugwind naar de uitstekende berghutten van het Zillertal, waar de gastheer of gastvrouw je al opwacht met lekkernijen uit het Zillertal of koffiespecialiteiten met zelfgemaakt gebak. Op de zonneterrassen boven 2000 meter hoogte genieten de gasten van het imposante uitzicht over het bergpanorama van de Zillertaler Alpen.

Als je op de E-mountainbike toppen bereikt, die je anders vanwege gebrek aan conditie niet zou bereiken, als je moeiteloos van een almhut naar de andere kan gaan voor een flinke Brettljause [broodmaaltijd], dan is dat het ware geluksgevoel en de nieuwe E-mountainbikes maken het mogelijk! Vrij van lawaai en luchtvervuiling, maar met maximale energie-efficiëntie – een tot nu toe onbereikbaar bikeparadijs ligt nu binnen handbereik. Tot dit bike-eldorado behoort ook de spectaculaire beklimming naar het eeuwige ijs van de Hintertuxer gletsjer.

Bike and Hike – op de pedalen en te voet naar het einddoel

Mountainbiken is populairder dan ooit, wandelen is ook weer zeer in trek en van een e-mountainbike kijkt niemand meer gek op. Een combinatie hiervan biedt nieuwe mogelijkheden. Met de mountainbike rij je langs een bergmeer of door alpenlandschappen naar een beveiligde fietsenstalling, vaak zelfs met een laadstation. Hierdoor worden lange wandeltrajecten makkelijk overbrugd en kunnen ver afgelegen toppen of bergrestaurants in één dag worden bereikt. De fiets wordt bij het vertrekpunt van de wandeling veilig gestald en opgeladen. Vervolgens gaat het via de “Schusters Rappen” naar de top of het bergrestaurant. Na de wandeling rij je niet met de auto of met de bus naar het dal, maar stap je weer op de fiets. De natuur is dankbaar voor deze ecologische voetafdruk.

Freeridetrajecten voor geoefende bikers

Ambitieuze mountainbikers jagen hun hartslag omhoog over smalle paden, in het jargon van de mountainbikers ook single trails genoemd. Het Zillertal biedt gekenmerkte single trails met verschillende technische en conditionele eisen. Een spectaculaire 5 kilometer lange downhill trail in de Zillertal Arena voor liefhebbers van action. De singletrails bieden alle avontuurlijke fietsers downhill-plezier op z’n best. Net op tijd voor het zomerseizoen 2015 zijn in Gerlos de singletrails geopend. Via zogenaamde north-shore-elementen kunnen de routes individueel worden gevarieerd in moeilijkheidsgraad. Deze elementen bestaan uitsluitend uit natuurlijke materialen als hout, aarde en steen. Hieruit ontstaan sprongen, steile curves en golfbanen, die elk freeriderhart sneller laten kloppen.

De natuur proeven

Om de smaakpapillen tijdens de vakantie niet te kort te laten komen, zijn langs de bikeroutes meer dan 150 traditionele berghutten, bergrestaurants en stations voor een tussendoortje te vinden, waar culinaire lekkernijen op basis van regionale natuurproducten worden aangeboden. Dat klinkt niet alleen heerlijk, dat smaakt ook zo! Voor vrienden van de fijne keuken bieden enkele Zillertaler berghutten gerechten van culinair sterrenniveau. Maar ook originele Zillertaler specialiteiten volgens oude overgeleverde recepten of een stevige Brettljause met Zillertaler hooimelkkaas en een edele brandewijn van lokale vruchten mag op de menukaarten van de gastheer of gastvrouw in de berghut niet ontbreken. De Zillertaler gastvrijheid is tot over de grenzen van Oostenrijk bekend. Niet alleen het uitstekende eten, maar ook de anekdotes die de gastheer of gastvrouw bij het serveren van de gerechten vertelt, staan hiervoor garant.

Midden in de natuur even heerlijk het alledaagse leven achter je laten en zo lichaam, geest en ziel verwennen en opnieuw activeren, dat is een actieve vakantie in het Zillertal.