Charmant, puur en authentiek

Iedereen kent Vallée de la Loire met haar flamboyante kastelen en talrijke drukbezochte trekpleisters. Maar je kunt die drukte ook perfect vermijden en kiezen voor een kalmere, authentieke bestemming. Net wat noordelijker in Frankrijk liggen immers Vallée du Loir en Pays du Mans. Het zijn rustige bestemmingen vol charme, ver van de platgetreden paden, waar de prijzen bovendien een stuk lager liggen. Waar wacht je nog op?

Op nauwelijks 2 uur ten westen van Parijs ligt een goddelijk stukje natuur. Dankzij het magische licht, de kleurrijke landschappen, de lekkere streekgerechten, de frisgroene wijngaarden en prachtige tuinen zijn Vallée du Loir en Pays du Mans echte topbestemmingen.

Welke geheimen verbergt deze streek?  

Vallée du Loir en Pays du Mans herbergen schilderachtige dorpjes, zoals La Chartre-sur-le-Loir met ruim een dozijn antiekwinkels die de gezellige straatjes flankeren, alsook historische stadjes zoals Le Mans met haar beroemde middeleeuwse stadscentrum Cité Plantagenêt. De temperaturen zijn er zacht in de lente en de zon straalt aan de hemel in de zomer. Bovendien is het een ideale bestemming om te wandelen en te fietsen doorheen de wijngaarden of de idyllische bossen zoals het bos van Bercé, dat het label forêt d’exception kreeg, of het bos van Sillé-le-Guillaume. Net zoals in Vallée de la Loire rijgen de kastelen, jachtpaviljoens en middeleeuwse burchten zich aaneen. De streek telt er in totaal meer dan 140! Château du Lude van onze landgenote, gravin Barbara de Nicolaÿ, bijvoorbeeld, is opgetrokken in witte tufsteen, die in elk seizoen het schitterende licht weerkaatst. Breng zeker ook eens een bezoek aan de donjon de Ballon of Château de Sourches, waar de Franse film Mademoiselle de Jonquières is gedraaid en waar in de tuin tal van pioensoorten in stand worden gehouden, een unicum ter wereld!

Wijn en rillettes

Deze regio is ook de perfecte bestemming voor liefhebbers van lekker eten en wijn. De wijnbouw kent er een lange geschiedenis. Al in de Renaissance roemden de Franse dichter Ronsard en schrijver Rabelais de lokale wijn. De wijnen Coteaux du Loir en Jasnières zijn vandaag nog altijd een feest voor de smaakpapillen. Ze variëren van wit, over ‘grijs’ en rosé tot rood. Deze wijnen passen bijvoorbeeld perfect bij de beroemde rillettes van Le Mans. Proef zeker ook andere streekproducten, zoals de zwarte kip ‘La Flèche’ of Le Mans, of de ambachtelijke koekjes van La Sablésienne. Kortom, je komt terecht in een land van melk en honing!

In het land van de ‘24 uur van Le Mans’

In deze streek hoef je je geen seconde te vervelen. Het hele jaar door vinden evenementen plaats. In Le Mans is de ‘Nuit des Chimères’ een begrip. De hele zomer lang (van 01/07/2023 tot 03/09/2023) wandel je elke avond gratis langs een verlicht parcours in de straten van de oude stad. Op 3 en 4 juni vindt het Feest van de Tuiniers plaats in Château du Lude. Op 23 en 24 september worden de deuren van verborgen privé-erfgoed en geheime tuinen opengesteld voor bezoekers, een initiatief van de vereniging Entre Cours & Jardins. Diezelfde vereniging vrolijkt ook het historische hart van de stad Le Mans op dankzij het talent en de knowhow van gepassioneerde bloemisten en exposanten. Niet te missen dit jaar: de 100ste verjaardag van de 24 uur van Le Mans en Le Mans classic. Een uitgelezen kans om deel te nemen aan de talrijke evenementen die ter gelegenheid van die verjaardag plaats zullen vinden in Le Mans (reconstructie van het circuit van 1923, tentoonstelling van 45 bronzen platen met de handafdrukken van de winnaars van de 24 uur tussen het station van Le Mans en de prefectuur …). Daarnaast opent in La Chartre-sur-le-Loir een nieuw cultureel adresje met een link naar het beroemde racecircuit: in het museum Grégoire Courtin met oude winkeltjes en een rariteitenkabinet ontdek je een verrassende miniatuurcollectie van de 24 uur van Le Mans! Meer bepaald een verzameling van 180 Aston Martin op schaal 1/43e die hebben deelgenomen aan de beroemde endurancewedstrijd.

Waar de nacht zo mooi is als de dag

In Vallée du Loir vind je unieke logeeradresjes die zoete herinneringen zullen nalaten, net als je activiteiten en bezoeken in de regio. Enkele voorbeelden zijn La Templerie, een historisch, 18de-eeuws landhuis in La Flèche dat verbouwd is tot een gastenverblijf, of het splinternieuwe Manoir Auvray. Of nog Maison des Bois, een hut te midden van de wijngaarden, smaakvol ingericht door de eigenaars-antiquairs. In het Domaine de l’Epau verblijven reizigers in gloednieuwe ecolodges van hout en aarde in een natuurgebied van 5 hectare. Sacrée Cabane is dan weer een tiny house met een hot tub om eens volledig te ontspannen. Dierenliefhebbers kunnen logeren op een boerderij met lama’s in een omgebouwde oude wijnpers of zelfs in een Wild Bell-tent met een glampingformule.