Citytrippen in Doornik

Het middeleeuwse beeld Onze-Lieve-Vrouw van de Zieken in Doornik won onlangs de tweede Erfgoedchallenge en wordt eerdaags gerestaureerd. In afwachting van de herstelling van dit prachtige staaltje Unesco-werelderfgoed gaan wij alvast op zoek naar al het andere moois dat deze stad met vijf klokkentorens te bieden heeft. Dompel je onder in een wereld van machtige koningen, sprookjesachtige marionetten en Doornikse zoetigheden.

11u

We starten ons weekendje weg bij de toeristische dienst om onze kennis over de oudste stad van België wat bij te schaven. Daar kan je namelijk naar de video “De Wonderlijke geschiedenis van Doornik” kijken. Een ludieke, interactieve video rijk aan animaties en illustraties die je kort meeneemt naar de historie van de stad. Menig koning en keizer heeft zijn stempel op de stad gedrukt. Wij leren de grote historische figuren kennen die de geschiedenis van de stad hebben getekend, van het Gallo-Romeinse tijdperk tot nu.

We krijgen van de Toeristische Dienst van Doornik een plannetje mee met de uitgestippelde wandeling ‘Circuit in het historisch hart (2km)‘ die langs alle belangrijke highlights van de stad gaat. De beeldjes wijzen je de weg en interpretatieborden geven duiding bij de cruciale punten van de stad: het Belfort, de Grote Markt, de Sint-Georgestoren, het Rode Fort, de Kathedraal, de Schelde en la Place Saint-Pierre. Een ideale introductie.

13u

Deze wandeling vol historie brengt ons in een nog meer culturele stemming en geeft zin om het Museum voor Schone Kunsten te bezoeken. Dit museum is een prachtig staaltje architectuur. Het is namelijk het enige museum ontworpen door Victor Horta. Een perfect voorbeeld van de overgang tussen de art nouveau en de modernistische art deco.

Wij zijn vooral ook onder de indruk van de relevante kunstverzameling. Het museum omvat een verzameling moderne kunstwerken van de Brusselse mecenas Henri Van Cutsem en bezit de enige twee in België tentoongestelde werken van Manet. We weten niet waar eerst kijken: de tentoongestelde schilderijen en beeldhouwwerken gaan van de Vlaamse primitieven over impressionistische pareltjes tot hedendaagse kunstenaars. Bruegel, Rubens, Jordaens, Watteau, Monet, Ensor, Van Gogh om er maar een paar te noemen

Onze breinen zijn weer gevoed, maar onze magen beginnen te grommen. We lopen richting de Grote Markt en stappen Milypat binnen. Een charmant theehuisje waar je zoete honger zonder twijfel gestild kan worden.

Wist je trouwens dat Doornik een aantal eigen lokale specialiteiten heeft? Zo zijn er bijvoorbeeld de Ballons Noirs, harde, zwarte snoepjes op basis van drie verschillende suikers. Ze behagen zoetekauwen al sinds 1834. Of wat denk je van de Clovistaart, een frangipanegebak met abrikozen- en ananasconfituur, een eerbetoon aan de Merovingische koning Clovis.

Er bestaat zowaar een plan bij de toeristische dienst om je wegwijs te maken naar deze heerlijkheden, streekproducten en ander culinair Doorniks erfgoed.

15u30

Een noestige namiddagregenbui leidt ons naar een museum gewijd aan tapijten. Het TAMAT werd opgericht in 1990 en is ondergebracht in een neoklassiek herenhuis van architect Bruno Renard. De tapijtkunst in Doornik beleefde haar hoogtepunt in de 15e eeuw. Toen werkten meer dan tweehonderd tapijtwevers in de stadsateliers en hun producten werden naar heel Europa geëxporteerd.

De Doornikse tapijten uit de 15e en de 16e eeuw zijn de pronkstukken van het museum. Er zijn ook modernere werken te vinden op de bovenste verdieping. Wij komen aan de balie te weten dat er ook een herstellingsatelier is; heel af en toe is het ook mogelijk om op aanvraag even daar een kijkje te nemen! 

Tijd om even op te frissen en ons om te kleden. We checken in bij Hotel d’Alcantara. Dit hotel ligt in het centrum van Doornik en is een familiezaak.  De 36 kamers, ondergebracht in 17e-eeuwse gebouwen, combineren modern en oud in een intieme setting. Op slechts 5 minuten van de Grote Markt, de voetgangersstraten en de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal biedt het hotel de mogelijkheid om de stad te voet te ontdekken.

19u30

Wallonië en fine dining, veel Vlamingen vinden het soms moeilijk om dit in één keer in de mond te nemen. Toch valt er in bepaalde regio’s en steden heel wat culinairs te ontdekken. Zo schuiven wij ’s avonds onze voeten onder tafel bij La Petite Madeleine. Dit restaurant werd meer dan tien jaar geleden opgericht door David. Hij biedt een keuken gebaseerd op seizoens- en kwaliteitsproducten aan en houdt ervan verhalen te vertellen en te spelen met texturen in zijn gerechten. Er is ook een aangepast vegetarisch menu.

10u (de volgende dag)

Dat Doornik iets heeft met beeltenissen staat buiten kijf. Om nog even terug te komen op het beeld in de kathedraal: de Onze-Lieve-Vrouw van de Zieken is heel populair bij de locals. Al sinds de 14e eeuw trekt het menig bezoeker en pelgrim aan. Er wordt zelfs een 19-e-eeuwse kopie elk jaar door de straten gedragen tijdens de processie van Doornik.

Een andere vorm van sculptuuradoratie vind je in het Marionnettenmuseum. Dit is meteen ook onze laatste stop voor we weer naar huis keren. In een voormalig neoklassiek herenhuis laat dit museum je kennismaken met de marionettenkunst. Het figurentheater komt tot leven met een uitzonderlijke collectie van maar liefst 2500 stuks. Je maakt hier figuurlijk een reis rond de wereld; we spotten lokale helden maar ook poppen uit Frankrijk, Italië, Turkije, China, India, Togo, Mali en Japan. Of wat dacht je van de Indonesische Wayang Kulit? Dit sprookjesachtige schimmenspel van leren poppen kan je zelf uittesten. Of hoe je je weekendje Doornik afsluit als een ware prinses uit Java.