Costa Blanca als alternatief voor de Belgische kust

De gemiddelde prijs van een appartement aan de Belgische kust is gestegen tot net geen 300.000 euro. Dat is een smak geld voor een optrekje op een allesbehalve zonzekere bestemming en waar je om er te geraken ook vaak in de file voor moet staan. Dan ben je beter af met een tweede verblijf aan de Costa Blanca. “Een nieuw en groter appartement is er een pak goedkoper. Je geniet er het hele jaar door van de zon én je staat er in een wip”, vertelt Provia.

Elk jaar kopen zowat 3.000 Belgen een tweede verblijf in Spanje. Het merendeel kiest voor de Costa Blanca. “Daar zijn verschillende goede redenen voor”, zegt vastgoedorganisatie Provia. “In de eerste plaats zijn de prijzen heel aantrekkelijk. Die stijgen al een tijdje gestaag – wat betekend dat het een prima investering is – maar je kunt ze absoluut niet vergelijken met die aan de Belgische kust, waar je gemiddeld al 300.000 euro moet betalen voor een appartement en niet lang niet altijd veel waar voor je geld krijgt. Aan de Costa Blanca kun je met een veel kleiner budget een gloednieuw appartement kopen. Ze worden gebouwd door ervaren projectontwikkelaars met een solide financiële basis.”

Dat het hart van de Costa Blanca zich op zo’n 1.800 kilometer van Brussel bevindt, mag volgens Provia geen belemmering zijn. “Wie vanuit Brussel of Antwerpen richtring kust rijdt, staat vaak urenlang in de file. In die tijd kun je evengoed naar Spanje afreizen, want het is nauwelijks meer dan twee uur vliegen naar de luchthaven van Alicante. Die is het hele jaar door bereikbaar vanuit Brussel, Antwerpen, Oostende, Charleroi en Luik. Op elk uur van de dag heb je keuze uit meerdere vluchten.”

Naast de betaalbaarheid – ook het dagelijkse leven is beduidend goedkoper – en de bereikbaarheid is het klimaat de derde reden waarom Belgen voor de Costa Blanca kiezen. “Het is geen uitzondering dat je op kerstdag zonnebadend op het strand kunt doorbrengen in temperaturen boven de twintig graden. Dat is ook de gemiddelde jaartemperatuur, wat het dubbele is van dat aan de Belgische kust. Het aantal zonzekere dagen bedraagt meer dan 320 per jaar.”