Creativiteit zit in het DNA van Formentera

Het Spaanse eiland Formentera, onderdeel van de Balearen, is in vele opzichten wezenlijk anders dan Ibiza. Niet alleen is het met een oppervlakte van 83km² aanzienlijk kleiner, het heeft geen luchthaven en geen stoplichten. Wat het wel heeft, zijn de mooiste stranden van Europa met ongelofelijk helder zeewater, te danken aan het Posidonia Oceanica zeegras dat het water filtert. Een ander aspect waar de locals trots op zijn, is het feit dat er geen enkele grote keten als McDonalds, Zara, Mango of El Corte Inglés op het eiland te vinden is. Toeristen die willen winkelen kunnen onder meer terecht op verschillende markten waaronder die van San Francisco, La Savina, Es Pujols, San Ferran en de bekende ‘hippie’ markt La Mola, waar alleen zelfgemaakte handnijverheid producten door de makers zelf verkocht mogen worden. Hier wordt streng op toegezien. Van oudsher hebben de eilanders een hippieachtige levensstijl en zich altijd beziggehouden met het maken en creëren van kleding, juwelen en meer handgemaakte producten.
Een selectie van enkele inspirerende Made in Formentera ondernemers.
https://www.formentera.es/nl/

Aangespoeld drijfhout

In het hoofdstadje van Formentera – Sant Francesc – vind je de interieurwinkel van eigenaar Gerard Peus Espanan, geboren en getogen op Formentera. In 2012 begon hij met 2 vrienden de winkel: naast spullen die hij inkoopt van merken als Sempre, Vascolari en Moltex maken zij ook zelf lampen, meubels, kasten, tafels, spiegels en andere voorwerpen van onder meer aangespoeld drijfhout.
https://www.cateua.com/cateua

Lust voor het oog sieraden

Hij is een begrip op het eiland en daarbuiten. Sieradenontwerper Enric Majoral en zijn zoon Roc maken zeer bijzondere creaties geïnspireerd door de natuur van Formentera. Enric zit reeds 40 jaar in het vak en heeft verschillende prijzen gewonnen, twee van zijn creaties zijn te zien in de permanente tentoonstelling van het Museum of Arts and Design in New York. Er zijn twee Marjoral winkels op Formentera. Één in het hoofdstadje aan de Carrer de Jaume 29 en een in La Mola (Avinguda de la Mola 89) waar tevens het atelier is en Enric vaak aan het werk is.
https://www.majoral.com/

Sandalen ten voeten uit

Ben je op zoek naar prachtige leren sandalen, dan kom je zeker aan je gading in de winkel van José Marcos die mooie handgemaakte leren sandalen maakt. Hij vestigde zich in de jaren 80 op het eiland en begon zijn sandalen vanaf kraampjes te verkopen. Inmiddels heeft hij een eigen winkel Ishvara in Sant Francesc, aan het grote plein en exporteert hij zelfs naar Amerika en tot zijn clientèle behoren sterren als Kate Moss en Armani. De typische Formentera sandalen zijn geheel van leer en gaan hoe langer hoe lekkerder lopen bij gebruik. Ze kosten €85,- per paar.
http://www.formenteraishvara.com

Heren opgelet

Eigenaresse Rosma Mollá wilde kleding voor mannen maken wat ze het gevoel geeft een stukje Formentera mee naar huis te nemen. Dossae Formentera. Je vindt hier linnen overhemden in prachtige mediterrane kleuren. Zwemkleding voor heren en kinderen, alles wordt in Spanje vervaardigd van de beste materialen. Er is ook een webshop dus indien je niet naar Formentera reist, bestel je wat online.
https://dossaeformentera.com/

Slow design kleding en sieraden

Elena Hurtado en Lorenzo Pepe zijn de drijvende krachten achter Obi Formentera, hun winkel aan de Avenida 8 de Agosto, in Sant Francesc. 55. heel leuk shopje mooie verfijnde sieraden en kleding helemaal Formentera. Zij ontwerpt en maakt dameskleding, hij legt zich toe op eigentijdse sieraden en juwelen. Als er één winkel is die de sfeer en stijl van het eiland goed weergeeft dan is het OBI.
http://www.obiformentera.com/en/philosophy

Bouw je eigen gitaar

Heb je als muziekliefhebber ooit de wens gehad om je eigen (bas)gitaar te bouwen, dan kan je dat combineren met je vakantie op Formentera. In 1989 vertrok de Duitser Ekkehard Hoffmann naar Formentera. Er mogen maximaal 6 personen tegelijkertijd deelnemen dus persoonlijke aandacht is gegarandeerd. Je bouwt letterlijk vanaf het nulpunt je eigen gitaar dus er wordt geen gebruik gemaakt van voorgefabriceerde onderdelen. Je kunt kiezen uit modellen als een Stratocaster, Les Paul, Telecaster of PRS maar het is ook mogelijk om een eigen model te maken. Tevens keuze uit vele houtsoorten waaronder mahonie, esdoorn, Amerikaans elzenhout, bubinga, palisander of jatoba.
https://formentera-guitars.com/