Culinaire ontdekkingstocht in de Vendée

Schaaldieren, oesters, vis, zeezout, fruit en groenten, gevogelte of brioche … De Vendée is een land van melk en honing. Dat ontdek je tijdens je reis en activiteiten te land en ter zee.

Bonnottes van Noirmoutier

Het bijzonder zachte klimaat en de zilte lucht op het île de Noirmoutier zijn gunstig voor de bonnotte, een aardappel die uniek is in zijn soort. Hij groeit in zandgrond, die verrijkt is met zeewier. Dat bezorgt deze aardappel zijn voortreffelijke smaak die de grootste chefs weet te bekoren. De bonnotte vraagt een speciale behandeling: hij wordt alleen met de hand geoogst! Vandaar dat hij zo weinig wordt geteeld en dat hij zo duur is. Jaarlijks wordt er slechts 120 ton geoogst!

Sardienen van Saint-Gilles-Croix-de-Vie

De ster van Pays de Saint-Gilles-Croix-de-Vie, de sardien, prijkt op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed van Frankrijk. Ze heeft ook het Label Rouge gekregen en is daarmee de eerste wilde vis waaraan zo’n onderscheiding is toegekend. Bovendien heeft de stad als eerste Franse haven de onderscheiding ‘Site Remarquable du Goût’ in de wacht gesleept. Het visseizoen start begin april.

Breng een bezoek aan het atelier de la sardine, een oude boerderij in het hartje van de moerassen, om de laatste conservenfabriek van de Vendée te ontdekken: La Perle des Dieux. Je vindt er een museum, een boetiek, een kunstgalerij en exposities, stuk voor stuk gewijd aan de maritieme wereld.

Fleur de sel van de Vendée

In de Vendée wordt fleur de sel het witte goud genoemd! Aan de Atlantische kust houden de nog actieve zoutpannen een eeuwenoude knowhow in stand om fleur du sel en zeezout te winnen op het île de Noirmoutier, in het Marais Breton, Marais de Vie of Marais d’Olonne, of nog in Talmondais. De oogstperiode loopt van mei tot september.

In de gemeente L’Île d’Olonne bevindt zich het avonturenpark Les Salines, waar je in contact komt met zoutwinners, vissen en vogels. De kleinsten zullen er in de ban zijn van een raadsel dat hen ertoe leidt zout te winnen en zelfs een diploma van ‘Zoutwinnertje’ te halen.

Oesters ‘Vendée Atlantique’

De Vendée produceert jaarlijks ongeveer 7 700 ton oesters. De variëteit ‘Vendée Atlantique’ wordt sterk gewaardeerd voor haar authentieke smaak en zoute aroma’s. De oesters worden in de zee gekweekt en daarna verfijnd in heldere, minder zoute waterbekkens die rijk zijn aan plankton. Ze zijn te vinden langsheen de kustlijn van de Vendée en met name in Talmont-Saint-Hilaire, Noirmoutier-en-l’Île en in de baai van L’Aiguillon-sur-Mer.

Op het terras van restaurant Ponton in La Barre-de-Monts kun je de oesters Cap Horn proeven met uitzicht op de oceaan. Geniet van een oester ‘1ère médaille’ van de Concours Agricole de Paris 2019! Of ga naar een van de verdelers die de klok rond open zijn in Sables d’Olonne en Noirmoutier!

Een lekkere brioche uit de Vendée

Elk gezin, elke bakker bezit zijn briocherecept. Brioche is vandaag een echt instituut in de Vendée. Alle gelegenheden zijn goed om van een sneetje brioche te genieten. Ontbijt, vieruurtje of dessert: brioche smaakt altijd. Eerst kruimelt ze in je handen, daarna komen al haar natuurlijke aroma’s vrij in je mond en zul je smelten als het stukje brioche in je mond. Bakkerij Épi Sucré uit Les Brouzils onthult haar beroemde recept van deze lekkernij, die verkozen werd tot beste brioche van de Vendée in 2020.

In het zuiden van de Vendée worden begeleide fietstochten in de gezonde jodiumhoudende zeelucht georganiseerd. Tijdens de tochten van een halve dag ontmoet je lokale vaklui en producenten. Bijvoorbeeld gaat de tocht van het natuurgebied Belle Henriette via het uitkijkpunt Rade d’Amour naar het plaatsje La Faute-sur-Mer met een stop in La Guittière, de kleinste oesterhaven van de Vendée, voor een oesterdegustatie.

Porselein uit de zee

Elk jaar wordt een derde van de 180 000 ton schelpen niet gerecycleerd. Daarom hebben twee ondernemers en een keramist besloten om de oesterschelp in verschillende vormen te recycleren. Ze creëerden het merk Kaomer, keramische specie waarmee serviezen of juwelen kunnen worden vervaardigd. Dit porselein is tegenwoordig op de tafels van grote chefs te vinden.