De beste eetadresjes in Leiden en kustregio

Geef toe: niets maakt je weekendje weg zo compleet als een goeie portie culinaire verwennerij. Ook nu hoef je die heerlijke lokale gastronomie niet te missen. Ben jij een echte foodie? Plan een trip naar het Nederlandse Leiden en omstreken, de Streek van de Verrassingen om met een gerust hart van een zalige maaltijd te genieten. Volgende adresjes zijn alvast een aanrader.

Romantisch dineren in een kas voor twee

Schuif met z’n tweetjes aan tafel in de gezellige strandkas van Brasserie Buitenhuis. In een comfortabel, romantisch aangekleed serretje kijk je uit over het Valkenburgse Meer en smul je van een viergangen verrassingsdiner met aangepaste wijnen. Is de strandkas al volzet? Dan kan je uitwijken naar de moestuinkas van Brasserie Meelfabriek Zijlstroom, op nog geen 10 minuutjes van het centrum van Leiden.

Dinner with a view: eten op het dak

Lunchen of dineren in een gezonde omgeving kan best adembenemend zijn. Dat bewijst Ruben & Jerry’s in het centrum van Leiden. Bovenop ‘The Roof’, de allereerste Leidse daktuin, ontdek je een ware stadsoase. Behalve gezellig tafelen in open lucht kan je er ook een uitdagende escape game rond wateroverlast spelen en bewonder je er de kippen en de bijen van de urban farm. Een creatieve, groene hotspot met een prachtig panoramisch zicht over de binnenstad.

Aperitieven op het ritme van kabbelende grachten

Waar zit je veiliger in je bubbel dan op je eigen boot? Bij Bootjes en Broodjes huur je een elektrische sloep voor jouw gezelschap. Op je eigen tempo verken je de idyllische Leidse grachten of vaar je over de weidse Kagerplassen. Wie graag lekker luncht of aperitieft aan boord kan bij de boeking drankjes, broodjes en borrelhapjes bestellen.

Heerlijke noordzeevis op een bedje van zeebries

Bij Sea Food Bar KW106 lunch of dineer je letterlijk met je voeten in het zand. Dit hippe strandpaviljoen bevindt zich op het strand van Katwijk, op zo’n 20 minuutjes rijden van Leiden. Je kan kiezen voor een tafeltje met de voeten in het zand en de gezonde zeelucht krijg je er gratis bij. Op de menukaart presenteert chef Arie Kuijt heerlijke fruits de mer en seizoensgebonden visgerechten. Vers, veilig, verantwoord en vooral verrukkelijk.

Tafelen als een koning in z’n kasteel

Anderhalve meter afstand houden? Dat is helemaal geen probleem in het ruime Restaurant Sophie. Hier lunch of dineer je op een half uur van Leiden in het majestueuze decor van Kasteel de Wittenburg. Binnen raak je betoverd door deze wondermooie historische site en bij mooi weer is het genieten van de imposante kasteeltuin. Je smaakpapillen doen zich tegoed aan een Franse keuken met Aziatische toetsen. Leuk weetje: het restaurant verwijst naar barones Sophie Adrienne, die vaak naar Azië reisde en nauw verwant was aan de oorspronkelijke kasteelheer.

Chillen in een strandparadijs

Aangezien we deze zomer niet naar verre exotische oorden kunnen, moeten we het meer dichtbij zoeken. Dan is Tulum Tulum in Noordwijk onze favoriet. Een prachtig strandhuis met witgelakte houten planken, zwarte kozijnen en een trendy interieur. Combineer dit met exotische gerechten op het menu zoals een vis of gamba’s a la planche, pokebowls of flatbread met muhammara? Droom je ook al weg?