De Gatterl-wandeling op de Zugspitze

Een van de mooiste wandelingen in Tirol is de Gatterl-Tour. Deze loopt van de Ehrwalder Almbahn, via de Duits-Oostenrijkse grens, naar de top van de Zugspitze. Het ene vergezicht is nog mooier dan het andere. Je overbrugt ruim 1000 hoogtemeters bergopwaarts. Ervaren wandelaars volbrengen de tocht in vijf tot zeven uur, al naar gelang de tijd die je neemt voor het genieten onderweg.

Het Gatterl Wandelticket kost 49 euro per persoon en is inclusief drie gondelritten, de toegang tot twee musea en de busrit terug naar het startpunt, de Ehrwalder Almbahn. De eerste gondel brengt je naar de bovengelegen alm waar de wandelroute begint. Je loopt het eerste stuk van de route over de Max Klotz Steig en bereikt zigzaggend over de almen al snel een behoorlijke hoogte.

Het is hier best steil, maar met een beetje geluk kom je in alle vroegte al berggemzen tegen. En dat is de flinke inspanning meer dan waard. Vervolgens wandel je verder naar de Brandjoch op 2120 meter hoogte waar je een prachtig uitzicht hebt.

Mooiste grensovergang ooit

Via het hoge alpine-landschap en de Felderjöchl loop je verder over het steile, met staalkabels beveiligde pad naar het Gatterl. Al klimmend passeer je de grens naar Duitsland en kijk je uit over het feeërieke Reintal.

Het volgende doel is de Knorrhütte waarna je de weg vervolgt over de Zugspitzplatt naar de Bayerischen Gletscherbahn. Deze brengt je met het Gatterl-ticket naar de top van de Zugspitze. Dit stuk kun je ook lopen of beter gezegd klimmen. Het is behoorlijk steil en technisch en voorzien van stalen kabels en haken. Een klettersteigset is hier geen overbodige luxe. Eigenlijk alleen geschikt voor zeer ervaren hikers.

Op 2962 meter hoogte, boven op de Zugspitze, ervaar je een adembenemend panorama van wolken, zon en bergtoppen. Hier aangekomen heb je wel een biertje verdiend. De hypermoderne Zugspitzbahn brengt je hierna snel en veilig naar het dal waar je de bus neemt, terug naar de Ehrwalder Almbahn.

Opkomende zon met ontbijt op de top

Je kunt de tocht ook in tegengestelde richting lopen. Dan is het gaaf om in de zomer om 5 uur ’s ochtends, met een zonsopgangrit met de Tiroler Zugspitzbahn, naar de top te gaan. Genietend van de opkomende zon start je boven op de top en wandel je via de Gatterl route naar Ehrwald. Check wel even de website van de Zugspitzbahn op welke data je een zonsopkomstrit kunt maken. Je kunt er ook voor kiezen om eerste een ontbijtje te nuttigen op de top van de Zugspitze in het Panorama Restaurant.