De parels van de Maltese archipel

Begint het stilaan te kriebelen… die honger naar verborgen plekken, onbekende culturen en onverwachtse ontmoetingen? Dan heb je ongetwijfeld last van wegwee! Om de pijn wat te verzachten delen we graag enkele verborgen schatten van Malta die je kan bezoeken.

Wie zijn innerlijke Columbus voelt hunkeren naar nieuwe ontdekkingen, wordt al snel verliefd op Malta, Gozo en Comino. Deze veelzijdige eilanden in de Middellandse zee verwennen je met hun rijke geschiedenis, ongerepte natuur en heerlijke keuken. Van gezellige, authentieke straatjes tot uitgestrekte, rotsachtige vlakten: om elke hoek valt wel iets te beleven. De Maltese archipel is de perfecte bestemming voor wie graag off the beaten track gaat, dat bewijzen deze zes parels.

Zwemmen en hiken in Wied Il-Ghasri

Ben je verzot op woeste natuurspots? Maak dan even haasje-over naar Gozo. Dit eiland ligt naast het hoofdeiland van Malta en dobbert in feeëriek azuurblauw water. Vooral een uitstap naar Wied Il-Ghasri loont de moeite. Deze rotsachtige baai is de ideale plek voor een deugddoende hike door het landschap. Tussen hoge kliffen stroomt de zee landinwaarts tot het op een rustig, idyllisch strand botst. Van hieruit kan je heerlijk zwemmen of duiken naar onderwatergrotten.

De horizon spotten bovenop de Dingli kliffen

Voor prachtige panorama’s moet je aan de westkust zijn. Vlakbij het stadje Dingli kijken de gelijknamige kliffen op 253 meter hoogte uit over de zee en de horizon. Dit adembenemend zicht krijgt tijdens zonsondergang een magisch jasje om zich heen. In de verte spot je Filfla, een onbewoond eiland dat zich staande houdt tussen de golven. Wie verder wandelt langs deze steile kliffen, kruist onderweg heel wat historische kapelletjes en uitzonderlijke natuurfenomenen.

Mdina bij maanlicht

Wanneer de zon al enkele uren onder is, verdwijnen de meeste toeristen uit het straatbeeld en kruipen ze onder de wol. Toch valt er ook dan heel wat te beleven. Deze nachtelijke uren vormen het uitgelezen moment voor een bezoek aan het historische Mdina. De authentieke architectuur van deze voormalige hoofdstad stuurt je op een reis door de tijd, terug naar de Middeleeuwen, de Barok en zelfs de Rococo. Met een beetje verbeelding zie je de soldaten en edelvrouwen hier zo terug door de smalle straten struinen. Het maanlicht maakt je bezoek extra gezellig.

Archeologen achterna in Paola

Malta heeft een ontzagwekkend rijke geschiedenis. Daarmee kom je oog in oog te staan in Paola, in het Hal Saflieni Hypogeum. Begin de jaren 1900 groeven archeologen hier een ondergrondse tempel op die zo’n 6.000 jaar oud is. Over drie verdiepingen verbinden oeroude gangen talloze kamers. Dit gigantisch complex werd ooit gebruikt om te bidden en andere rituelen uit te voeren. Later werden de doden er begraven. Archeologen ontdekten hier dan ook niet enkel potten en sieraden maar ook zo’n 7.000 prehistorische skeletten.

Snorkelen in turquoise wateren

Tijdens een eilandvakantie mag een dag snorkelen niet ontbreken. In Malta is Blue Lagoon een echte hotspot. Een andere plek die minstens even mooi en maar minder bekend is, is de Coral Lagoon. Deze heldere, kristalblauwe lagune ligt in het noorden van Malta, vlakbij Mellieha. De toegang tot Coral Lagoon verschijnt plots in de rotsachtige ondergrond, waar je via een enorme opening de betoverende diepte induikt. Een minder grote waaghals? Je kan Coral Lagoon ook vanop zee bereiken. Met een kano of een boot maak je een ontspannende tocht met zicht op het eiland Comino.

Wijngaarden om heerlijk te degusteren

In de lokale restaurants kom je ongetwijfeld Maltese wijn tegen op de menukaarten. Het warme, vochtige klimaat en de kalkbodem zijn dan ook ideaal voor de druiventeelt. De wijnbouwers hier hebben een rijke traditie en bakken talent. Hun karaktervolle creaties laten zich dan ook opmerken tijdens vele internationale festivals en wedstrijden. Neem je graag de proef op de som? Volg dan een rondleiding op één van de vele wijngaarden in Malta en Gozo en sluit af met een zalige degustatie.