De Turkse Rivièra: véél meer dan zon, zee en strand

Dankzij de dromerige stranden en het turquoise zeewater trekt de Turkse Rivièra elk jaar miljoenen binnen- en buitenlandse toeristen aan. Al heeft de regio meer te bieden, véél meer. Nestel je dus niet alleen onder de zon, maar verken ook de adembenemende natuur, rijke cultuur en heerlijke Turkse gastronomie.

In het uiterste zuiden van Türkiye strekt de Rivièra zich uit langs de grillige kustlijn, die grenst aan de Middellandse Zee. De grootste toeristische trekpleister in deze regio? Dat is ongetwijfeld Antalya. Deze bruisende badplaats laat zich omringen door mooie zandstranden enerzijds en een indrukwekkende bergketen anderzijds.

Hoewel veel toeristen de Rivièra associëren met luxueuze all-inhotels trakteert deze regio je op een knappe mengelmoes van natuur, geschiedenis en cultuur. Welk type reiziger je ook bent, je stippelt hier makkelijk een vakantie op maat uit. Zo rust je de ene dag uit op het strand, trek je de volgende dag door een natuurgebied, bezoek je enkele historische steden en zet je je tanden in de lokale keuken.

De natuur van Antalya: een sportparadijs

Dat Antalya absoluut op je reisprogramma thuishoort, is zeker. De stad nestelt zich pal in het midden van de Turkse Rivièra en verwent je met talloze iconische monumenten. Ook de regio errond loont de moeite. Zo herbergt de kustlijn van de gelijknamige provincie maar liefst 229 ecologische stranden met een blauwe vlag.

Dankzij haar bijzondere natuur ontpopte de ganse provincie zich tot een waar sportwalhalla. Zo baan je je een weg door de sprookjesachtige grotten Karain, Dim en Damlatas. En maak je een onvergetelijke duik voor de kust van het badplaatsje Kaş, dat in ’s werelds top tien van beste duiklocaties thuishoort. Ook andere sporten, zoals paragliden, zijn hier immens populair. Je probeert ze bijvoorbeeld uit in Belek, dat tevens bekendstaat om z’n uitmuntende golfbanen. Eerder zin in een avontuurlijke wandeltocht? Volg dan het spoor van St. Paul’s Way of de Pisidia erfgoedwandelroute. Of leg een stuk van de 400 kilometer lange Lycische Weg af.

Het Turkse ‘Lake District’ en de bloemvelden

Via Antalya reis je naar het gigantische Turkse ‘Lake District’. Deze fabelachtige regio strekt zich uit over de provincies Afyonkarahisar, Antalya, Burdur, Isparta en Konya. De mooiste bezienswaardigheden hier? Dat zijn de zestien tektonische meren. Die dragen klinkende namen als Akşehir, Burdur, Beyşehir, Eirdir, Kovada en Salda. Wanneer je van het ene meer naar het andere trekt, bots je op verschillende historische Romeinse sites. Dankzij die culturele rijkdom riep Travel + Leisure het Turkse merendistrict uit tot één van de 50 beste reisbestemmingen van 2023.

Wie vanuit Antalya het Taurusgebergte oversteekt, komt aan in Isparta. Deze provincie maakt net als Antalya deel uit van het ‘Lake District’. Extra bijzonder hier is dat de meren zich laten flankeren door weelderige bloemenweides. Zo poseer je tussen glooiende velden vol paarse lavendelbloemen en Turkse rozen.

Tongstrelende mediterraanse keuken

De mediterraanse keuken is niet alleen erg gezond en divers, maar ook enorm smaakvol. En da’s in Türkiye niet anders. Foodies krijgen hier talloze culinaire pareltjes op hun bord. Je smult vooral van verse vis en zeevruchten. Groenten belanden ook steevast op tafel. Die besprenkelen de chefs met artisanale olijfolie. Vlees en zuiderse kruiden mogen natuurlijk ook niet ontbreken.

Traditionele restaurants serveren zowel vis als vlees. Zo bereiden ze bijvoorbeeld tantuni-kebab. Tijdens de aperitief krijg je vaak ‘salted bonito’, stukjes gezouten vis, voorgeschoteld. En dat regelmatig in combinatie met piyaz. Net als de appetizers zijn de Turkse desserts om vingers en duimen bij af te likken. De locals houden van verbrand ijs en künefe, een knapperig dessert van filodeeg gevuld met kaas. Ook altijd aanwezig tijdens een lunch of diner: een uitstekend glas lokale wijn.