De wondere wereld van Nausicaa

Op vakantie aan de Opaalkust? Dan mag Nausicaa zeker niet ontbreken tijdens je bezoek, want dit onderwaterparadijs is een aanrader voor jong en oud. Het Nationaal Zeecentrum werd opgericht in 1991 en ligt in Boulogne-sur-Mer op ongeveer één uur rijden van de Belgische grens. Wij gingen een kijkje nemen.

Mens en zee

Het aquarium van Nausicaa is met 10.000m³ het grootste van Europa. In deze onderwaterwereld maak je kennis met de diepzee, biodiversiteit en nog veel meer. Zo kan je pinguïns, leguanen, zeeleeuwen, kwallen, haaien, mantaroggen, adelaarsroggen en andere scholen vissen leren kennen. Je kan voedermomenten bijwonen en via de onderwatertunnel maak je een ware onderwatertocht door de oceaan. De relatie mens en zee staat centraal. Je leert op een speelse manier alles over de geheimen van de diepzee. Lunchen kan in restaurant Calypso.

Oceaan en klimaat

Momenteel loopt in Nausicaa de speciale tentoonstelling ‘In het oog van de klimaatorkaan’. Aan boord van de Nausicaa Explorer wordt de bezoeker meegenomen naar het verleden waar er minder sprake was van overstromingen, bosbranden, orkanen, … Door de effecten van de klimaatverandering is dit ondertussen sterk veranderd en dat krijg je via deze 3D-reis met eigen ogen te zien. Dankzij deze nieuwe technologieën worden we ons bewust van wat er momenteel aan de hand is. Voor dit totaalspektakel zorgen maar liefst 22 videoprojectors, 16 lichtprojectors, 12 passieve luidsprekers, 4 subwoofers, 4 versterkers en een vloer- en wandprojectiescherm met een oppervlakte van 430 m².

Milieu en sensibilisering

Tijdens ons bezoek zie je meteen het belang van biodiversiteit en het gevaar die om de hoek schuilt. Nausicaa heeft namelijk één grote wens: onze biodiversiteit behouden. De rijkdommen van de oceanen moeten worden beschermd voor onze planeet en zijn inwoners. Daarom is Nausicaa medeoprichter van het ‘Platform Oceaan & Klimaat’ en brachten ze onlangs het boek ‘Oceaan en Klimaatverandering’ uit. Nausicaa wil in de toekomst nog meer acties ondernemen om het grote publiek bewust te maken van de problematiek.

Praktisch informatie

Nausicaa is elke dag geopend. Tarieven: Kassaprijs (+ 12 jaar): 26,50 € en (van 3 tot 12 jaar): 19,95 €. Voor de expositie ‘In het oog van de klimaatorkaan’ betalen volwassen een toeslag van €3,90, voor kinderen jonger dan 12 jaar is het gratis. Meer info op www.nausicaa.nl