Dubai wint titel van nummer 1 bestemming wereldwijd

Dubai is voor het tweede jaar op rij uitgeroepen tot wereldwijde nummer 1 bestemming door TripadvisorⓇ, het grootste reisinformatieplatform ter wereld, tijdens de jaarlijkse Travellers’ ChoiceⓇ Best of the Best Destination Awards 2023. De winnaars worden gekozen door miljoenen reizigers over de hele wereld, die hun mening geven over de verschillende bestemmingen, activiteiten en ervaringen. De reviews van de reizigers vonden plaats tussen 1 november 2021 tot en met 31 oktober 2022.

Zijne Hoogheid Sjeik Hamdan bin Mohammed bin Rashid Al Maktoum, kroonprins van Dubai en voorzitter van The Executive Council of Dubai: “Deze erkenning toont onze visie om Dubai om te vormen tot ’s werelds beste bestemming voor toerisme en zaken en het doel van de onlangs gelanceerde Dubai Economic Agenda D33 – namelijk om Dubai als een van de drie belangrijkste toeristische en zakensteden ter wereld te consolideren. Het is ook weer een bewijs van de vastberadenheid van onze leiders om Dubai als een duidelijke pionier te positioneren – niet alleen als een bestemming voor vrijetijdsbesteding , maar ook als een centrum voor connectiviteit, handel en investeringen. De verschillende toeristische attracties en het horeca-aanbod, in combinatie met onze opkomst als een toonaangevende bestemming voor wereldwijde evenementen en magneet voor talent en ondernemingen, blijven de status van Dubai als favoriet onder wereldwijde reizigers versterken. Deze sectoren zullen in de toekomst een sleutelrol blijven spelen bij onze wereldwijde groei.” 

Zijne Excellentie Helal Saeed Almarri, directeur-generaal van Dubai’s Department of Economy and Tourism (DET), verklaart: “Dat Dubai voor de tweede keer op rij is uitgeroepen tot wereldwijde nummer 1 bestemming, toont het belangrijke werk van de vele stakeholders van de stad, ons sterke publiek-private samenwerkingsmodel en ons wereldwijde netwerk van partners. Deze zijn allemaal afgestemd op de leidende visie van Zijne Hoogheid Sjeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum, Vice President en Premier van de VAE en heerser van Dubai, om van Dubai de stad van de toekomst en ’s werelds beste bestemming te maken om te bezoeken, in te wonen en te werken. Toerisme staat centraal in de economische groei en diversificatie van Dubai. De combinatie van de voortdurende investeringen in het aanbod, de superieure gastervaring en de ontwikkeling van de sector zullen niet alleen de groei van toerisme doen versnellen, maar ook voor een boost zorgen van het volledige economische landschap van Dubai. Daarnaast  zien we ook dat deze groei veel kansen biedt voor nationaal talent om in de toeristische sector te gaan werken. We zullen dan ook blijven investeren in het onderwijs- en opleidingsaanbod zodat deze talenten zich verder kunnen ontwikkelen.” 

Deze prijs van Tripadvisor is de meest recente in een reeks van Dubai’s internationale onderscheidingen die de blijvende aantrekkingskracht van de stad als veelzijdige bestemming aantonen. Met zijn grote hoeveelheid restaurants en cafés en zijn verscheidenheid aan keukens blijft Dubai bijvoorbeeld ook internationaal erkenning krijgen als wereldwijde gastronomische hub. In 2022 werd er de MICHELIN Gids en Gault&Millau gelanceerd, en in 2022 werden verschillende restaurants, chef-koks en gastronomische ervaringen in de stad erkend in de eerste editie van de 50 Best Restaurants Awards voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika. 

Zijne Excellentie Issam Kazim, CEO, Dubai Corporation for Tourism & Commerce Marketing (DET): “Geïnspireerd door ons visionair leiderschap, blijft Dubai belangrijke stappen zetten om pionier van het wereldwijde toerisme te blijven. Deze award motiveert en stimuleert ons om de komende jaren deze status door te trekken.  Dat we onze positie als de nummer 1 bestemming in de Tripadvisor Travellers’ Choice Awards mochten behouden is een beloning voor onze inspanningen om voortdurend te innoveren en ons aan te passen aan de steeds veranderende aard van reizen, uitzonderlijke gastervaringen op te bouwen en het aanbod van Dubai af te stemmen op verschillende behoeften en doelgroepen. Als een stad die altijd in beweging is, weet Dubai terugkerende en nieuwe bezoekers telkens weer te verrassen met zijn steeds groeiende en gevarieerde aanbod zonder daarbij zijn authenticiteit en tradities uit het oog te verliezen. Via een reeks wereldwijde campagnes, met steun van meer dan 3.000 partners wereldwijd, brengen we de bestemming tot leven en geven we het internationaal publiek inzicht in de meest iconische monumenten van de stad, zoals bijvoorbeeld het Museum van de Toekomst en andere unieke locaties. Onze focus voor 2023 en daarna is dan ook om onze groei via de verscheidenheid aan toeristische ervaringen (van entertainment tot winkelen) en culturele en culinaire ervaringen te stimuleren en te ondersteunen.” 

Ook de populariteit van Expo 2020, dat in het totaal meer dan 24 miljoen bezoekers ontving, en de jaarlijkse kalender van festivals, recreatieve, sportieve en zakelijke evenementen in Dubai, zoals bijvoorbeeld het Dubai Food Festival en de Dubai International Boat Show, heeft tot een aanzienlijke groei van het toerisme in 2022 gezorgd. 

Om mee te evolueren met het snel veranderende toeristische landschap, introduceert Dubai voortdurend initiatieven op het gebied van regelgeving, infrastructuur en reizen om nog meer wereldwijde bezoekers aan te trekken. En dankzij de steun van zowel binnenlandse als internationale partners om de stad te profileren als een veilige, open en toegankelijke bestemming, blijft het toerisme toenemen. Volgens de laatste gegevens van het Dubai’s Department of Economy and Tourism (DET) verwelkomde Dubai tussen januari en november 2022 12,82 miljoen internationale verblijfstoeristen – een stuk meer dan de 6,02 miljoen toeristen die Dubai in dezelfde periode in 2021 aantrok. Tijdens deze periode in 2022 openden ook 794 hotels met meer dan 145.098 kamers en zag de stad een sterke bezettingsgraad van 73 procent, een van de hoogste internationale bezettingsgraden.