Duikparadijs Malta

Malta werd in november 2019 verkozen als tweede beste duikbestemming ter wereld door de lezers van het tijdschrift Diver Magazine. Waarom? Hier zijn 7 redenen waarom Malta een van de beste duikbestemmingen is.

Malta is geschikt voor de beginner, de pro en iedereen daartussenin

De hoeveelheid aan koraalriffen, grotten en wrakken rond de Maltese eilanden zijn voldoende om duikers jaar na jaar terug te brengen. Ervaren duikers vinden er een ongelooflijke diversiteit om terug te keren en het kalme, warme water biedt perfecte omstandigheden voor beginners. De diepten van de duikplekken variëren: van de erg ondiepe 12-meter Ghar Lapsi-duik tot Lantern Point, waarbij de duikers een onderwatertunnel ingaan die meer dan 50 meter diep is.

Het is een geweldige plek om te leren duiken

Met meer dan 50 duikscholen verspreid over Malta en Gozo, bieden de eilanden beginnende duikers meer dan voldoende keuze. Kinderen kunnen hun PADI-kwalificatie halen vanaf 10 jaar en BSAC vanaf 12 jaar. Malta is dus een perfecte keuze voor gezinnen die willen duiken.

Malta denkt aan duurzaamheid

Omdat de bezorgdheid om het welzijn van de oceaan wereldwijd groeit, is Malta trots zijn inspanningen op de markt te brengen om de omliggende zee te beschermen. De UCHU en Heritage Malta hebben regels en voorschriften opgesteld om ervoor te zorgen dat de duiken op een gecontroleerde en beheerde manier worden uitgevoerd om de koraalriffen, grotten en wrakken van de oceaan te behouden en te beschermen.

De zon schijnt altijd

Malta is het hele jaar door een zonnige bestemming met meer dan 300 dagen zon per jaar. Dit betekent dat duikers zich geen zorgen hoeven te maken dat hun excursies worden gedwarsboomd door slechte weersomstandigheden. Ook is de zee erg rustig waardoor de zichtbaarheid uitstekend is en de kans om onder water gevaarlijke dieren tegen te komen, praktisch nihil is.

Duikstekken in overvloed

De Maltese archipel heeft een gigantisch scala aan duiklocaties. Je vindt er meer dan 100 rondom de Maltese eilanden en twaalf daarvan zijn beschermde wraksites. Zo is er het 2.700 jaar oude Fenicische scheepswrak, het oudste van Middellandse Zee, maar ook verschillende oorlogsschepen uit de Eerste Wereldoorlog en tientallen verongelukte vliegtuigen.

De sites zijn dichtbij elkaar

De Maltese archipel bestaat uit drie eilanden – Malta, Gozo en Comino – die allemaal relatief klein zijn. Dat betekent dat duikers meerdere locaties per dag kunnen bezoeken, vooral als ze een 4×4 huren om rond te reizen en de vele duiklocaties te verkennen. Deze hoge concentratie is meer dan enig ander eiland of locatie in en rond de Middellandse Zee. Bovendien duurt het slechts 25 minuten om met de veerboot van Malta naar Gozo te varen.

Gemakkelijk toegankelijk

Malta ligt op slechts 2.45 uur vliegen van België en men spreekt er Engels. Reizigers hoeven zich dus geen zorgen te maken over lange vluchten en taalbarrières. Via Air Malta kan je dagelijks vliegen vanuit Brussels Airport, maar ook Ryanair vliegt naar de Maltese archipel vanaf de luchthaven van Charleroi.

Voor meer informatie: www.visitmalta.com/nl/diving